Suriye baraj kapaklarını açınca Hatay’daki çadırkenti su bastı

Kaynak: Zaman, 1 Ocak 2012
Suriye baraj kapaklarını açınca Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin yaşadıkları çadırkent sular altında kaldı. Çadırkentte halen 3 bin civarında Suriyeli bulunuyor.Hatay genelinde yaklaşık 15 gündür etkili olan sağanak yağış, yerini kara bıraktı. Eriyen kar suları ve Suriye’nin baraj kapaklarını açması sebebiyle Asi Nehri taştı. Yağışların başladığı ilk günlerde nehre ve nehre bağlı kanallara yakın bir alana kurulan Boynuyoğun çadırkentine taşkın suları yaklaşmıştı. Son yağışlarla birlikte artan su seviyesi nedeniyle çadırkentin güvenliğini sağlayan jandarmanın konuşlandırıldığı çadırlar ve misafir Suriyelilere hizmet veren sahra hastanesi sular altında kaldı. Taşkın nedeniyle su altında kalan çadırlar hemen boşaltıldı. Hizmetlerin aksamaması için 1 ambulans ve sağlık ekiplerinin çadırkent içinde bekletildiği görüldü. Hatay genelinde şu an itibarıyla 9 bin Suriyeli bulunuyor.

Bu arada, Hatay Valiliği, yağış nedeniyle sular altında kalan Hatay Havaalanı’nın, 7 Şubat’a kadar uçuş trafiğine kapatıldığını bildirdi.

Öte yandan Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, Hatay’da yaşanan sel baskını nedeniyle Amik Ovası’ndaki 100 bin dönümden fazla tarım arazisinin sular altında kaldığını açıkladı. Kentte geçen hafta başlayan ve aralıklarla devam eden yağış nedeniyle ovanın büyük bölümünde su taşkınları olduğunu belirten Denizli, kentte son 10 yılda 5 kez taşkın olduğunu ve her seferinde tarım arazilerinin adeta suya gömüldüğünü ifade etti. Denizli, sular altında kalan arazilerin yüzde 70’inin ekili olduğunu, yüzde 30’unun ise pamuk ve mısır ekimi için hazırlandığını vurguladı. Denizli, “35 köye ait 100 bin dönümden fazla tarım arazisi sular altında kaldı. Bu taşkının yüzde 50’sinin yağışlardan, diğer yüzde 50’sinin ise Suriye’nin baraj kapaklarını açmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Sular altında kalan tarım arazilerinin yaklaşık 70 bin dönümünde buğday ekiliydi.”