Eroğlu: “HES’ler elektriğimizin sigortası”

Kaynak: Milliyet, 25 Mart 2012
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin (HES) 30 yıl önce yapılması gerektiğini, bu santrallerin Türkiye’nin elektriğinin sigortası olduğunu ifade ederek, “Herkes ÇED’e uygun olarak çalışmak zorunda. ÇED’e uygun hareket etmeyenleri hemen durdurup cezasını veriyoruz, gerekirse ruhsatını da iptal ediyoruz. Herkes doğru çalışırsa HES’lerin ülkemiz için çok faydası var” dedi.

Bakan Eroğlu, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda’yı makamında ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, hidroelektrik santralle ilgili bir soru üzerine, ”HES yapılması geç kalınmış bir olay. Bundan 30 yıl önce yapılması gerekirdi. HES’ler bizim elektriğimizin sigortası” diye konuştu.

Dik yamaçlar olan bu yöredeki derelerin birçoğunun vahşi dereler olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, ”Bunları kontrol etmek için HES’ler yapılmazsa zaten oralara mecburen tensip bentleri, birtakım ıslahlar yapacağız. Dolayısıyla HES’lerin hem taşkınlar için faydası oluyor hem de temiz enerji üretimi sağlıyor. Deniliyor ki bu sular firmalara satılıyor, siz içme suyu veya sulama suyu alsanız bile bunu firmadan parayla alacaksınız. Bu tamamen kuyruklu yalandır. Böyle bir şey yok” dedi.

Bakan Eroğlu, HES’ler ile fazla suyun enerjisini alarak temiz enerji ürettiklerini belirterek, şöyle devam etti: ”Diyorlar ki çevreyi tahrip ediyor. En çok Trabzon Solaklı da münakaşa oldu. Bunun üzerine Solaklı Vadisi’ndeki bütün mevcut derenin HES’lerden önceki fotoğraflarını tespit ettik ve arşivimizde. Solaklı Vadisi’nde HES’ler yapıldıktan sonra orada muazzam bir düzenleme yaptık. İnşallah 5 Mayıs’ta da bunun açılışını yapacağız. Muhteşem bir vadi haline getiriliyor. Adeta bir tabiat harikası ve bunu göstereceğiz. HES’lerin tabiatı tahrip etmediğini bilakis daha da güzelleşmesine vesile olabileceğini bütün vatandaşlarımıza göstereceğiz. Bu arada bin taneden bir tanesi yanlış yapmışsa onun da cezasını veriyoruz. Başlangıçta birkaç firma çıkan malzemeyi dere yatağına boşalttı. Onların da cezasını verdik. Şu anda herkes ÇED’e uygun olarak çalışmak zorunda. ÇED’e uygun hareket etmeyenleri hemen durdurup cezasını veriyoruz, gerekirse ruhsatını da iptal ediyoruz. Herkes doğru çalışırsa HES’lerin ülkemiz için çok faydası var.”

“Türkiye enerjide dışa bağımlı”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, ”Enerjimiz dışarıya bağımlı. 45 milyar dolar her yıl dışarıya enerjiden dolayı para veriyoruz. Cari açığımızın temel sebebi de bu. Dolayısıyla HES’ler ülkemizde gerçekten kalkınmanın lokomotifi olacak. Ayrıca enerji çeşitliliği ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi önemli katkıları var. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını özellikle rica ediyorum. Hiçbir şekilde vatandaşlarımızın veya çevrenin zarar görmesine müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Can suyunu zaten bırakıyoruz ve DSİ ile sıkı şekilde denetliyoruz” dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, rüzgar enerjisinden her yerde istifade edilemediğini belirten Eroğlu, ”Elektriği depolamanın tek yolu suyu barajlarda biriktirmek, gerektiği zaman pik saatlerde veya acil ihtiyaç olan zamanlarda birkaç dakika içinde devreye sokarak elektriği vermektir. Dolayısıyla HES’lerin, barajlı HES’lerin böyle muazzam bir faydası var. Başka türlü bunu karşılamamız mümkün değil” diye konuştu.

2B Kanunu

Bakan Eroğlu, 2B Kanunu’na ilişkin soru üzerine de ”Hükümet tasarısı olarak TBMM’ye sevk edildi. Bundan bir ay önce esas komisyonda görüşüldü. Oradan alt komisyona gitti ve tekrar esas komisyona geldi. Yaklaşık 10 gün önce esas komisyonda karara bağlandı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere sevk edildi. En kısa zamanda görüşülecektir. En geç bir ay içinde görüşülüp karara bağlanır diye ümit ediyoruz” dedi.

Gümüşhane’de geçen yıl bir milyon fidanın toprakla buluştuğunu, bu yıl sonuna kadar bu rakamın 1,5 milyona ulaşacağını belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: ”Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinden pestil ve kömenin ham maddesi olan ceviz ve dut dikimine öncelik verilecek. Bakanlığımızın Orman Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen ceviz ormanları eylem planı doğrultusunda ceviz ve dut fidanı dikimine ağırlık verilecektir.” Bakan Eroğlu, Gümüşhane’de ağaçlandırılacak kıraç alanların da çok fazla olduğuna işaret ederek, ”Bu alanları ağaçlandırarak büyük ilgi duyduğum Gümüşhane’yi yeşil Gümüşhane’ye çevireceğiz” diye konuştu.

Vali Mayda, ziyaretin anısına Bakan Eroğlu’na Karaca Mağarası rölyefi ve Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinin bulunduğu paket hediye etti. Bakan Eroğlu da Vali Mayda’ya plaket verdi.

Bakan Eroğlu, daha sonra, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.