Bakan Eroğlu: HES’lere karşı çıkmak saçmalıktır

Kaynak: Zaman, 13 Nisan 2012
Bakan Eroğlu Ordu Valiliği ziyaretinde Karadeniz Bölgesi’nde yoğun olarak süren ve çevrecilerin tepkisine neden olan Hidroelektrik Santrali (HES), çalışmaları ile ilgili olarak çevrecilerin verdikleri tepkileri saçmalık olarak değerlendirdi.

Bakan Eroğlu, “Bu tesisler 30-40 yıl önce yapılmalıydı geç kaldık. O zamanlar yabancılar su akıyor siz bakıyorsunuz diyorlardı.” diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Ben 1500 tane çevre mühendisi yetiştirdim. Biz HES’i anlatamadık. HES bütün dünyada teşvik ediliyor. Temiz enerji yenilenebilir enerji kaynağıdır. Ayrıca suyu da kontrol etmek lazım. Suyu kontrol edemezseniz taşkınlara sebep oluyor. Burada yaptığımız hesaplara göre Doğu Karadeniz’de ve Orta Karadeniz’de gelecek 50 yılda yağışlarda yüzde 20 kadar artma bekleniyor. Sadece artma olsa iyi, ani yağışlar bekliyoruz. 3-4 ayda yağacak yağmurun 48 saat yağması söz konusudur. Dolayısıyla bu sel felaketi demektir. Biz HES’lerin suyun enerjisini kırmak amacıyla hem de dereyi taşkından korumak için yaptırıyoruz. HES’lerin çevreye zarar verdiğini söylüyorlar. Köy yolundaki inşaatın fotoğrafını çekiyor Bunu HES’ler yapıyormuş gibi anlatıyorlar. Bazı arkadaşlar öyle yalan yanlış şeyler söylüyorlar ki HES’ten çıkan sular zehirlidir diyorlar. Bu kuyruklu yalandır böyle bir şey yoktur. Su tribüne girmeden zaten her şey temizleniyor da geçiyor. Yoksa tribüne zarar verir. Dolayısıyla tribünden çıkan su oksijeni bol daha temiz sudur. Birde bu su firmalara satılıyor oradan su alacaksanız parayla alacaksınız diyorlar buda kesinlikle yalandır. Su devlete aittir. Sadece onlar suyun gücünden istifade ediyorlar. Rize’de birkaç tane firma malzemeyi yol inşaatına vereceği yerde yanlışlıkla dereye dökmüşler. Ama onların cezasını verdik. Ruhsatları iptal edildi. HES yapılırken bir tane ağaç kesiyorsa 5 tane ağaç dikecektir. En çok yaygara Solaklı vadisinde oldu. Vatandaşa bütün gelişmeleri göstermek lazım. Görmedikten sonra inanmıyor çünkü vatandaşımız şehir efsanelerine daha çok inanıyor. Suyu zehirleyecekler, çay bahçeleri kuruyacak diyorlardı. Biz HES inşaatı başlamadan önce oranın fotoğrafını çektik HES’ler bitince de çekeceğiz. 5 Mayıs’ta o bölgede muazzam bir alanda vatandaşlara göstereceğiz. Suyun tükenmediğini, söylenenlerin olmadığını göstereceğiz. Orada Uzungöl gibi muhteşem bir mesire alanı hazırladık. Şimdi Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışması yapıyor.”

Bakan Eroğlu, “Biz vatandaşımızın aleyhine olacak hiçbir çalışmayı yapmayız. Yapmamız da mümkün değildir. İşin çevre yönü budur birde işin ekonomik yönü vardır. Biz bütün enerjimizin neredeyse % 73’ünü yurt dışından sağlıyoruz. Yurt dışına enerjide bağımlı olmak kadar kötü bir şey yoktur. Siyasi bir sebeple vanayı kapatsalar ışıksız kalırız. Hatırlayacaksınız bir zamanlar vanalar kapatıldı. HES’lerin yedeklerini bile devreye sokarak Türkiye’yi karanlıktan kurtardık. Eğer HES’ler olmasaydı fabrikalar bile duracaktı. Bunları dikkate almak lazım. Arz güvenliği yerli kaynakların harekete geçirilmesi temiz enerji kaynakları önemlidir. İklim değişikliklerinde de HES’lerin çok büyük faydası vardır. Bunları dikkate alırsanız HES’lere karşı çıkmak tamamen saçmalıktır diye düşünüyorum. Ben çevreciyim. Bütün Çevre Mühendisleri benim kitaplarımı okuyor. Çevre konusunda uluslar arası 350 tane yayınım var. Biz vatandaşımız için çalışıyoruz. Cari açığı azaltmak enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için uğraşıyoruz. Bu tesislerin 30-40 yıl önce yapılması gerekiyordu geç kaldık.” dedi.

Rize, Giresun, Ordu ve Erzurum’da çalışmaların olacağını da sözlerine ekleyen Bakan Eroğlu, “Muhteşem olacak herkes görecek.” diyerek konuşmasını bitirdi.