HES’e karşı koymak için İstanbul’a geldiler

Kaynak: CNN, 8 Nisan 2012
Hidroelektirk santraller özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu’da son yıllarda giderek çoğalıyor. Yöre sakinleri ise doğaya zarar verdiği gerekçesiyle HES’lere tepkili. Onlardan iki isim Elif ve Hasan Akyol, yüzlerce kilometre yoldan İstanbul’a gelerek, Tunceli’ye santral kuran şirketi protesto ettiler. Hem de sesleri çıktığı kadar bağırarak.
Elif Akyol, 75 yaşında avazı çıktığı kadar bağırıyor. Sesini duyurmaya çalışıyor, en büyük destekçisi de aynı yaştaki eşi Hasan Akyol. Karı koca tepkilerini duyurmak için yüzlerce kilometre uzaktan Tunceli’nin Taş köyünden İstanbul’a  geldiler. Bingöl -Tunceli sınırındaki Peri vadisinde bulunan dere yatağına santral kurulmasın istiyorlar. HES’ler doğayı kültürümüzü yok ediyor diyorlar.

Yanlarında getirdikleri pankart ve dövizlerle yürüdüler. Yürüdükleri yer, Peri Vadisine daha önce 4 santral kuran  şirketin önü. Şirket şimdi 5. barajı olan Pembelik Barajını kuruyor. Yörede yaşayanlar ise barajlar yapılmasın istiyor.

Aslında santrallere karşı olan vatandaşlar yargıya gitmiş; hukuk mücadelesinde Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma karar almış ama yöre halkına göre şirket hala çalışmalarını sürdürüyor hemde yeni kamulaştırma yaparak.

Onlar topraklarına hidroelektirk santrali kurulmasın istiyorlar. Seslerini işte böyle duyurmaya çalıştılar. Şirketin önünde bir süre kaldıktan sonra eylemlerini Tunceli’de sürdürmek üzere dağıldılar.