Batman’da baraj suyu tehtidi

Kaynak: Focushaber, 28 Mayıs 2012
Batman Barajı sağ sahil sulama kanalının geçtiği Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’ne bağlı Çatakköprü Köyü’nde 6 evi yaşanılmaz hale getirdi.
Kanaldan sızan sular yüzünden evleri yıkılma tehlikesi yaşayan köylüler, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Batman Barajı sağ sahil sulama kanalına 150 metre mesafedeki Batman-Diyarbakır il sınırında bulunan Malabadi Köprüsü yakınlarındaki Çatakköprü Köyü’ndeki altı ev, kanaldan sızan su nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Özellikle yaz mevsiminde kanaldan akan sızıntı suları yüzünden evlerinde oturamaz hale geldiklerini belirten 8 çocuk babası 43 yaşındaki Hasan Bilmez, sorunun çözümü için başvurduğu 103’ncü Batman DSİ Şube Müdürlüğü’nden sonuç almayınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. 6 evin sulama kanalıyla 150 metre mesafede olduğunu ifade eden Bilmez, Bu sulama kanalının yapımını üstlenen müteahhit firma hakkında da dava açılmıştı. Ancak biz halen o dönemin sıkıntılarını yaşıyoruz. Kanaldan tam dört yıldır su sızıyor. Sağ sahil kanalındaki sızıntı nedeniyle evlerimizin bulunduğu yerin altından sürekli su çıkıyor. Sular yüzünden evlerin bir bölümünde çatlamalar meydana geldi dedi. Sorunun çözümü için yaklaşık 3 yıldan beri DSİ Batman 103’ncü Şube Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduklarını anlatan Bilmez, şunları söylediEvlerimizin üzerimize yıkılmaması için ilgili mercilere çağrıda bulunuyoruz. Geçenlerde Silvan Barajı temel atma törenine gelen Orman ve Su İşleri Bakanı sayın Veysel Eroğlu’na dilekçe verdik. Halen sorunumuza çözüm bulunmadı. DSİ, sadece sulama kanalında biriken taşları temizliyor. Sorunlarımızın çözümüne yönelik kimsenin çaba göstermemesi bizi kaygılandırıyor. Böyle giderse evlerimiz başımıza çökecek. Altı ev her an yıkılabilir. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Lütfen bu soruna çözüm bulun. Öte yandan evleri su altında kalan Çatakköprü Köyü sakinlerinden Ekrem Kaya ve Hasan Bilmez, soruna çözüm bulunması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.