HES’ler insanı da doğayı da öldürüyor…

HES inşaatlarında hemen her gün kazaların ve felaketlerin yaşanması üzerine Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi “HES’lerin zararları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Yapılan yazılı HES lerin doğaya ve insana verdiği zararlar ve AKP Hükümeti’nin HES politikaları eleştirildi. HES yapımları ile ilgili devletin sürdürdüğü politikanın tümüyle yanlış olduğuna dikkat çekilen açıklamada bu yanlış politikalar nedeniyle Türkiye genelinde şu anda binin üzerinde HES yapımının sürdüğüne dikkat çekildi.
En son olarak, Giresun’un Dereli ilçesinde HES inşaatında meydana gelen toprak kaymasında 4 kişi ölürken, 1 kişi yaralanmıştı. Türkiye genelinde yapımı süren HES’lerde son 5 ay içerisinde meydana gelen kaza ve su taşkın olaylarında 40’in üzerinde insan yaşamını yitirdi  ya da kayboldu. Doğaya verilen zararın ise daha ağır olduğuna  dikkat çekilen açıklamada” HES’lerde çalışan işçiler ve HES inşaat alanı çevresinde yaşayan insanlar büyük tehlikelerle karşı karşıyalar. HES’ lerde çalıştırılan insanlar her türlü iş güvenliği ve sosyal güvenceden yoksunlar. Hükümet ve şirketler istihdam alanları yarattıklarını iddia ederken, birçok işçi asgari ücretin altında ve sigortasız çalıştırılıyor. Çalışmalar esnasında tatil ve mesai saatleri de dikkate alınmıyor.  Hasankeyf’i Yaşatma Girşimi ülke ekonomisine ve insanlara yarar getirmesinden çok, HES ler’in sadece kredi kuruluşları ve müttehitlere rant sağlamaktadır” denildi.
Yapımı devam eden HES projelerinin en büyüğünün ve en çok zarar verecek olanın Ilısu Barajı olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi:

“HES’lerin faydadan ziyade ekonomik, kültürel, sosyal ve çevresel zararları mevcuttur.  Ilısu barajı bunun en somut örneğidir.  Devletin yatırım adı altında yutturmaya çalıştığı Ilısu barajı inşaatında çalışan işçiler her türlü sosyal güvenceden yoksun olarak köle gibi çalıştırılmaktadır. Yasal haklara sahip olmak için sendika üyesi olmak isteyen işçiler tehdit edilmekte ve işten çıkarılmaktadır. “Acil kamulaştırma” adı altında Dicle nehrinin bereketli havzasında yaşayan insanların evleri ve tarlaları savaş hallerinde uygulanan bu yöntemle cüzi miktardaki paraya ellerinden alınıyor. İnsanlar rızaları dışından yerlerinden ediliyor. 12 bin yıllık insanlık tarihi ve mirası sular altında bırakılıyor. Ekolojik yıkım yaşanıyor. Bu sebeplerle Hükümeti zarardan başka bir şey vermeyen bu HES sevdasından bir an önce vaz geçmeye çağırıyoruz”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi

www.hasankeyfgirisimi.com
e-mail: [email protected]