Vali’ye HES tepkisi

Kaynak: Günebakış, 20 Haziran 2012
Trabzon bürokrasisi ile Uzungöl’de turizmi masaya yatıran Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, HES tepkisiyle karşılaştı. Vatandaşlar, “Uzungölü feda etmeyeceğiz” derken, Kızılcık, Uzungöl’e zarar verecek hiçbir girişimde bulunmayacaklarını söyledi. Kızılcık, “Ülke büyüyor. Enerji ihtiyacımız da buna göre artıyor. Gece elektrikler kesilince, karanlığa gömülüyoruz. Uzungöl çirkinleşiyor. Temel ihtiyaçları karşılamak zorundayız. Elbetteki çevreye duyarlı olacağız” dedi.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık beraberinde Çaykara Kaymakamı Cevdet Atay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kul, Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu, Uzungöl belediye Başkanı Abdullah Aygün, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Ali Vedat Çiftçi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Sabri Topbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, DSİ XXII. Bölge Müdürü Erdoğan Yaşaroğlu ve diğer yetkililerle birlikte Uzungöl’de Turizm Değerlendirme Toplantısı yaptı.

Toplantıdan önce Uzungöl Turizm Danışma Bürosu’nun açılışını eşi Sema Kızılcık’ın da katılımıyla yapan Vali Kızılcık, Uzungöl Belediye Başkanı Aygün’e katkılarından dolayı plaket verdi.

Turizm Değerlendirme Toplantısı’ndaki işletmeci ve vatandaşların sorularına cevap veren Vali Kızılcık, HES’le ilgili tepkiye ise şu ifadelerle cevap verdi: “Bir şeye karşı olmak için yapılanları da inkar etmemek gerekir. Bir kere o HES Sayın Başbakanımızın projesi değil. Ülkemiz büyüyor. Enerji ihtiyacımız da buna göre artıyor. Az önce belediye başkanı da söyledi. ‘Gece elektrikler kesilince karanlığa gömülüyoruz, Uzungöl çirkinleşiyor’ dedi. Temel ihtiyaçları karşılam için demek ki üretimin de olması gerekiyor. Tabi ki çevreye de duyarlı olmalıyız. Bir sürdürülebilirlik var. Çevresel, sosyal ve ekonomik boyutları var. HES’ler günümüzde bir zenginlik kaynağı görüldü. Başta doğada yaşayan hayvanların da bir yaşam hakkı vardır. Ama bu tesislerin de yapılması lazım. Eğer HES zarar verecekse ÇED toplantısında gerekli itirazları yaparsınız. Olmadı bunun için mahkemeler var, itiraz edersiniz. Proje şu anda ne aşamada bilmiyorum. Millet buna müsaade etmez. Devlet milleti ile vardır. Milletsiz devlet olmaz. Ben de buranın güzelliğini ortadan kaldıracak hiçbir projenin yanında olamam.