Bakanlık faturayı 5 dolum tesisine çıkardı

Sağlık Bakanlığı’ndan damacana sularla ilgili tatmin edicilikten uzak bir açıklama geldi. İstanbul için firmaların dolum tesislerinde yapılan testlerin sonuçları yayınlanırken, halkın suyu aldığı satış noktalarındaki sorunlar “piyasa koşullarına” bağlandı ve bu merkezlerin daha sonra www.thsk.gov.tr adresinde yayınlanacağı belirtildi. Diğer illere ait sonuçlar ise önümüzdeki günlerde açıklanacak. İstanbul için yapılan 61 su dolum tesisi denetiminden geçer not alamayan 5 marka ‘Buzada‘, ‘Erpınar‘, ‘Alps‘, ‘Kervansaray‘ ve ‘Yalısu‘ oldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

“İçme kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir. Ambalajlı içme suları da bu çerçevede, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca mevzuata uygun olarak denetlenmektedir. Bu denetimler esnasında su dolum tesislerinden ve piyasadan numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır.

Halk sağlığını tehdit eden bir olumsuzluk varlığında halkın bilgilendirilmesi için gerekli açıklamalar yapılmaktadır. Bakanlığımızın halkın güvenli suya ulaşmasına yönelik bu kararlılığı neticesinde son 10 yılda içme suyu kalitesiyle ilgili çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır.

81 İLDEN NUMUNELER İNCELENDİ

İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte içme suyu kullanımında artış gözlenmiştir. Bu durumun içme suyu ile ilgili kaliteyi olumsuz etkileme riski bilinmektedir. Bu sebeple Temmuz ayında 81 ilde rutin denetimlere ilave denetimler gerçekleştirilmiştir.

İŞTE SAĞLIKSIZ BULUNAN MARKALAR

Bu çerçevede;

1) Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

2) Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır:

“Buzada”, “Erpınar”, “Alps”, “Kervansaray”,”Yalısu”.

3) Piyasaya arz edilmiş sularda (piyasadaki satış şartları sebebiyle oluştuğu düşünülen) olumsuzlukların görüldüğü satış noktaları ise www.thsk.gov.tr internet adresinde duyurulacaktır.

Sağlık Bakanlığı kesintisiz denetimleri sırasında halk sağlığına zararlı olabilecek tespitleri halkımızla paylaşmaya devam edecektir.

 

DAMACANA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Halkımızın damacana suyu alırken dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda sıralanmıştır:

Damacanalar;

1) Yetkili bayi ve satıcıdan satın alınmalıdır.

2) Çizik, kirli ve suyun tabii rengini göstermeyecek matlıkta olmamalıdır.

3) Güneşte, yüksek veya çok düşük ısıda, tozlu ortamlarda bulundurulmamalıdır.

4) Tüp gaz ile aynı ortamda taşınmamalı ve depolanmamalıdır.

5) Kapak, emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken marka isimleri aynı olmalıdır.

6) Üretim ve son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.

 

Bu konuda duyarlılık gösteren başta medyamız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Halkımızın sağlığına zarar verebilecek içme suyu ürünlerine asla müsamaha etmeyeceğimizi bütün ilgililere bir kez daha hatırlatıyoruz.”

 

Bakmadan geçme:

Damacana su skandalında ikinci perde (video – 27 Temmuz’da yayınlanan Deşifre programı)
Sağlık Bakanlığı’nın basın açıklamasına yanıtımız
Sağlık Bakanlığı 41 su firmasının ismini hemen açıklasın!

Damacana sularda büyük tehlike (video – 20 Temmuz’da yayınlanan Deşifre programı)
Ambalajlı Özelleştirme
Bluewashing*
Şişelenmiş Suyun Enerji Açısından Etkileri