Damacana skandalını sordu

Kaynak: Gerçek Gündem, 26 Temmuz 2012
Nazlıaka: Bu sektörde ortaklığı bulunan Bakan ya da AKP’li üst düzey yöneticiler var mı?

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Damacana suyu satan 41 firmanın suyunda insan ve hayvan dışkısında bulunan bakterilere rastlandığı haberlerinin üzerinden dört gün geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığınca bu firmalar hakkında bir açıklama yapılmadığını belirterek, “Bu sektörde ortaklığı bulunan Bakan ya da AKP’li üst düzey yöneticiler var mıdır” diye sordu.

Nazlıaka, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Damacana suyu satan 41 firmanın suyunda insan ve hayvan dışkısında bulunan bakterilere rastlandığı haberlerinin ardından konuyu meclis gündemine taşıyan Nazlıaka, basında yer alan haberlerin üzerinden dört gün geçmesine rağmen hangi firmaların sularında ne türden bir kirliliğe rastlandığı konusunda Sağlık Bakanlığı’nca henüz hangi bir açıklama yapılmadığını belirtti. Yaşanan bu skandalın damacana su kaynaklarında, dolum tesislerinde yeterince kontrol edilmediği, denetimlerin yetersizliği olduğunu ortaya koyarken, Sağlık Bakanlığı’nın insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konuda nasıl yetersiz kaldığını da gözler önüne serdiğini ifade eden Nazlıaka Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“Hangi firmaların damacana suyunda kirliliğe rastlanmıştır? Kirliliğin boyutları nedir?

Damacana suyu kirliliği haberleri basınımızda geniş yer bulmuştur. Bu haberlerin üzerinden dört gün geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından bu firmalar hakkında neden her hangi bir açıklama yapılmamıştır? Aradan geçen süreye rağmen açıklama yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?

Ülkemizde insan sağlığı bu kadar ucuz mudur?

Sağlık Bakanlığı tarafından suyunda kirlilik tespit edilen firmaların açıklanması, vatandaşlarımızın yetkililer tarafından bilgilendirilmemesi nedeniyle bu firmaların suları kullanmaya devam edilmektedir. İnsan sağlığını yok sayan bu uygulama kamu hukuku açısından suç değil midir? Sorumluluğunu yerine getirmeyen, vatandaşlarımızı çocuk yaşlı demeden kirli su tüketmeye devam etmesine göz yuman görevliler hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır?

Ülkemizde kaç su firması bulunmaktadır? Kaç kaynaktan su sağlanmaktadır? Bu kaynakların özelliklerine göre dağılımı nedir? Firmalar, su kaynakları ve dolum tesisleri hangi aralık ve kaç personelle denetlenmektedir? Bu kaynakların su kalitesi nedir? Kaç tanesi kanserojen maddeler içermektedir? Bununla ilgili hangi araştırmalar yapılmıştır? Sonuçları nedir?

Yurt dışına ihraç edilen su var mıdır? Hangi ülkelere gönderilmektedir? Bu ülkelerden gelen her hangi bir şikayet var mıdır?

Firmaların su örneklerinin, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen laboratuarlarda kendileri tarafından tahlil ettirdiği bilgisi doğru mudur? Bu güvenilir ve inandırıcı bir yöntem midir? Bu tür bir yöntemin art niyetli firmalara davetiye çıkaracağı öngörüsü Sağlık Bakanlığı tarafından yapılamıyor mu?

Ülkemizde yıllık damacana suyu satış miktarı ve elde edilen toplam gelir nedir? Bu sektörde kaç kişi çalışmaktadır? Bu sektörde çalışanlar nasıl bir eğitimden geçirilmektedir?

Bu güne kadar kirli su sattığı için ceza kesilen firma sayısı ve ceza miktarı nedir? Ceza kesildiği halde halen kirli su satmaya devam eden firma sayısı nedir? Bunlar arasında kapatılan firma var mıdır? Hangileridir?

İnsan sağlığını doğrudan ilgilendirdiği ve taşıdığı ivediliğe rağmen aradan geçen süreye rağmen Sağlık Bakanlığı kirli su satan firmaları açıklamamıştır. Milyonlarca vatandaşımızın sağlığı uğruna hangi firmalar ve kimler korunmaya çalışılmaktadır?

Bu sektörde ortaklığı bulunan Bakan ya da AKP’li üst düzey yöneticiler var mıdır? Kimlerdir?”

(ANKA)