Gökçe Barajı’nda tartışma

Kaynak: Yalovamız, 19 Temmuz 2012

Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Yalova ilinin içme suyunu sağlayan Gökçe Barajı’nı besleyen derelerdeki suyun Gemlik tarafına çekildiğini söyledi. Atik, bu durumun Gökçe Barajı’nı büyük bir tehlikeye sokacağını söyledi.Başkan Atik, Gökçe Barajı’nda yaşanan durumu, koordinasyon kurulunda dile getirdi. Atik, barajı besleyen su kaynağı Nacaklı Deresi’nin iki kolunda Gemlik Haydariye Köyü’ne su sağlanması için borular döşendiğini, bu durumun baraj gölü için büyük bir tehlike yarattığını belirterek, “Baraja su gelmiyor. Gökçe Barajı’na su veren Nacaklı Deresi’ni besleyen Elmalı Dere ve Yeşilırmak’ta kimlerin kaç metreküp su kullanacağı belli iken, Gemlik Haydariye Köyü fazla su kullanıyor” dedi.

Yaşanan durumu bir haritada da Vali Esengül Civelek’e gösteren Atik, şöyle konuştu:
“Dün akşam Nacaklı Deresi’nde su seviyesi çok düşüktü, neredeyse su akışı yoktu. Buradan biz de Termal olarak su alıyoruz ama su olmadığından susuz kalıyoruz. Baraja giden su miktarı da çok az oluyor. 150 lt/sn su kullanılması gerekirken, Elmalı Deresi’nden Haydariye’ye 350’lik borularla su alınıyor. Şimdi 500’lük boruları Yeşilırmak’a döşemek durumundalar. Ama baraja su gelmiyor. Derenin başında suyun başında tamamını Gemlik’e doğru çeviriyorlar. Gökçe Barajı’na su gelmiyor. Çok tehlikeli bir durum”

İnceleme Yapacağız

Koordinasyon toplantısında bulunan DSİ İzmit Şube Müdürü Kürşat Yıldız da durumla yakında ilgileneceklerini belirtti. Yıldız, “Yalnız hak suları dediğimiz kadim sular var. Bunların dışındakiler DSİ tarafından tahsis ediliyor. Barajlara suyun tahsis miktarı bellidir. Bu müdahale bizim dışımızda gelişen bir müdahaledir. Bunu bir ihbar olarak kabul edip gerekli araştırmayı yaparız” diye konuştu.