Tehlike saçan damacanalar yasaklansın

Kaynak: Hürriyet, 12 Ağustos 2012
Türkiye’de de kanserojen “Bisfenol A” (BPA) maddesi içeren biberonların yasaklanmasını sağlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şimdi de BPA’lı damacanaların saçtığı tehlikeye dikkat çekti.

Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri iken AB kararlarını örnek göstererek, Türkiye’de de kanserojen “Bisfenol A” (BPA) maddesi içeren biberonların yasaklanmasını sağlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şimdi de BPA’lı damacanaların saçtığı tehlikeye dikkat çekti. Özel, “Halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan BPA maddesini içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve ölüm saçan BPA’lı damacanaların kullanımının yasaklanması için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum” dedi.

Özel, yaptığı açıklamada, son günlerde kamuoyunun yakından takip ettiği damacana sulardaki tehlike konusuna değinerek, yapılan tartışmaların kanserojen “Bisfenol A” (BPA) maddesini içinde barındıran damacanalardaki tehlikeden bağımsız düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Bu konunun sadece sulardaki değil, damacanalardaki ve plastik diğer tüm ürünlerdeki tehlikeye de işaret ettiğinin halk tarafından bilinmesi gerektiğini kaydeden Özel, “Çünkü plastik bardak, çatal, bıçak, karıştırıcı, saklama kapları ve damacanalar gibi birçok üründe bulunan kanserojen Bisfenol A (BPA) maddesi hormon sistemine zarar verici bir kimyasaldır ve sindirim sistemi, bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır” dedi.

VURDUMDUYMAZLIK NOKTASI

Özel, Türkiye’nin iklimi ile damacana sulardaki taşıma, depolama ve satış koşulları birlikte düşünüldüğünde, damacanaların yaz şartlarında gölgede 40 derecede, güneş altında ise çok daha yüksek derecelerde çok uzun süre kaldıklarında artan ölümcül riskin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. Özel, “PVC kapların kullanımının pek çok ülkede kesinlikle yasaklanmış ve özellikle içme suyu ambalajında cam kap kullanımı zorunlu olmasına rağmen, ülkemizde bırakın cam kapları, BPA’sız damacanaların yasaklanmasına ilişkin bile herhangi bir girişim yoktur. Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki tavrı tamamen vurdumduymazlık noktasındadır. Cam kullanımın yaygınlaştırılması ve BPA kullanılmamasına ilişkin hiçbir beyanı bulunmayan Sağlık Bakanlığı, damacana sulara ilişkin son derece geçiştirme yöntemlerle çalışma yapmakta, konunun etraflıca her yönüyle ilgilenmeden damacana su şirketlerinin numunelerini bile kendi toplamak yerine numuneleri firmaların getirdiği bir denetim usulü benimseyerek adeta denetim görevini de savsaklamaktadır” dedi.

GÖREVE DAVET

Özel, sağlıklı su satışı yapan firmaların dahi kullandıkları damacanalardaki BPA maddesine ilişkin gerekli tedbirler ve yaptırımlar gündeme alınmadığı sürece, insan sağlığına yönelik sinsi tehdidin devam ettiğini bildirerek, “Öncelikle ülkemizde damacanalarda kullanımına hala devam edilen ve herhangi bir yasaklama getirilmemiş olan BPA maddesinin bir an evvel yasaklanması ve BPA’sız damacana uygulamasına süratle geçilmesi gerekmektedir. Bu yasaklamanın ardından da halkımız cam kullanımına yönlendirilmeli ve hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı için son derece önemli olan PVC ürün kullanımı terk edilmelidir. Tüm bu nedenlerle, halk ve çevre sağlığına zararlı sonuçları olan BPA maddesini içeren tüm ürünlerin kullanımının durdurulması ve ölüm saçan BPA’lı damacanaların kullanımının yasaklanması için Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum” dedi.