Ilıca Baraj suyu altında kalacak İmam Abdullah Türbesi restore ediliyor

Kaynak:Haberimport, 3 Ekim 2012
Batman’ın Hasankeyf ilçesinin eski kent merkezinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli olan İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi restore ediliyor.
Batman’ın Hasankeyf ilçesinin eski kent merkezinde yer alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescilli olan İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi restore ediliyor. Ilıcasu Barajı su tutmaya başladıktan sonra baraj gölü altında kalacak olan türbenin restorasyonu için Ankara’dan gelen dört mimarla birlikte üniversite öğrencileri görev alıyor. Özellikle minare kısmında ciddi tahribat olan türbe, güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sonrasında yeniden ziyarete açılacak. Zaviyenin sanat değeri yüksek olan kapısı Diyarbakır Müzesi’nde sergileniyor. Hasankeyfliler her yıl haziran ayında İmam Abdullah’ı değişik etkinliklerle anıyor.

Batman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Akgönül, temmuz ayında başlanan çalışmaların kış şartlarına bağlı olarak 3-4 ay daha süreceğini belirterek, ” Güçlendirme ve restorasyon çalışmalarında orijinal malzemeler kullanıyoruz.” dedi.

İmam Abdullah, Peygamber Efendimiz(sav)’in amca oğlu Caferi Tayyar’ın oğlu olarak biliniyor. Hasankeyf’i fetheden İslam Orduları Komutanı Halid bin Velid’in komutanlarından İyaz bin Ganem’in sağ kolu olarak da tanınıyor. Kuşatma sırasında şehit olan İmam Abdullah, Peygamber Efendimiz’in soyundan gelen müstesna isimlerden biri olarak tarihte yer alıyor.