“Şehir suyu temizse neden damacana su içiyorsunuz?”

Kaynak: Haber Çorlu, 22 Kasım 2012
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na “şehir suyu temizse neden bakanlık binasında damacana su içiyorsunuz?” diye sordu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Bakanlık başta Ankara olmak üzere musluk sularının temiz olduğu yönünde açıklama yapmıştı. Bu açıklamaların aksine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Binasında, taşra teşkilatlarında ve bağlı kurumlarda damacana su kullanıldığı ifade edilmektedir. Yine aynı şekilde denetimi yapan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarda da damacana suyu kullanıldığı belirlenmiştir” dedi.

Köprülü; “Kamuoyunda kısa bir süre önce damacana sularındaki skandalla ortaya çıkan durum sonrası yapılan analizlerde damacanaların çoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz olduğu belirlendi. 55 adet damacana su sağlayan firmanın denetlendiği ve bunlardan 14’ünün temiz çıktığı, geri kalanının ise kirli su dağıtımı yaptığı açıklanmıştı. Ancak bu ölçümlerin ne sonuçları, ne numunelerin alınma koşulları, ne de hangi laboratuarlarda ölçümlerin hangi koşullarda yapıldığı açıklanmıştır.”

Kamuoyunda meydana gelen hassasiyet sebebi ile de Orman ve Su işleri Bakanlığı başta Ankara olmak üzere musluk sularının temiz olduğu yönünde açıklama yapmıştı. Öyle ki; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da konuyla ilgili “İstanbul’un şehir suyu, birçok damacana suyundan daha sağlıklıdır” şeklinde açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamaların aksine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Binasında, taşra teşkilatlarında ve bağlı kurumlarda damacana su kullanıldığı ifade edilmektedir. Yine aynı şekilde denetimi yapan Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarda da damacana suyu kullanıldığı belirlenmiştir. Sudan sorumlu bir kurumda damacana su kullanılmakta ve kamu kaynağı daha pahalı olan damacana suya harcanmaktadır.”

“Bu bağlamda, damacana su tartışmalarında musluk suyunun daha temiz olduğu yönünde beyanat vermenize rağmen Bakanlık merkez binada, taşra teşkilatlarınızda ve bağlı kurumlarda neden damacana su kullanmaktasınız? Birçoğunun mikrobiyolojik açıdan uygunsuz olduğu tespit edilen damacanalarla ilgili yapılan ölçümlerin sonuçlarının, hangi laboratuarlarda, hangi koşullarda yapıldığına dair bilgileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız? Gelişmiş ülkelerde, musluklardan akan su günlük ihtiyaçlar ve içme suyu için kullanılabilmekte iken ülkemizde kullanımı giderek artan ve sağlıklı olduğu tartışmalı hale gelen damacana su kullanımını önlemek adına ne gibi çalışmalar yapacaksınız?”