Tacikistan: Bir felaketin başlangıcı

Kaynak: TimeTurk, 17 Şubat 2013

tacakistanTacikistan ile Türkiye arasında imzalanan İşbirliği Konseyi Anlaşması, 2 ülke arasındaki enerji, sağlık ve inşaat alanlarında yapılacak işbirliğinin önünü açtı. Anlaşma ile birlikte Tacikistan’da değeri 500 milyon dolara kadar çıkan toplam 150 Hidroelektrik Santralı (HES) projesi Türk yatırımcıları bekliyor.

Türkiye’nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov ve beraberindeki 6 milletvekilini ağırladı. ‘Tacikistan’daki Ticaret ve Yatırım İmkânları Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov, Tacikistan ile Türkiye arasında imzalanan 53 maddeden oluşan İşbirliği Konseyi Anlaşması’nın 2 ülke arasında gerçekleştirilecek enerji, sağlık, inşaat ve tarım sektörlerinde yapılacak işbirliğinin önünün açıldığını bildirdi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral de 2 ülke arasında yapılan anlaşmanın önemine değinerek, Tacikistan’da 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasındaki 150 Hidroelektrik Santralı (HES) projesinin Türk yatırımcıları beklediğini açıkladı.

2 ülke asındaki ilişkilerin dostluk içerisinde yürütüldüğünü ifade eden Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov, “Türkiye Tacikistan’ı 1992 yılında tanımıştır ve ülkemizde büyükelçilik açmıştır. Tacik ve Türk milleti hem fiziksel hem de kültürel açıdan birbirine çok benziyor.” dedi. Tacikistan ile Türkiye arasında siyasi ilişkilerin çok sağlam olduğuna dikkat çeken Shukurjon Zuhurov, “Eğer istersek bu ilişkileri ekonomik anlamda da çok güçlü hale getirebiliriz. Siyasetin temelinde iktisat vardır. İki ülke iş adamları birlikte üretebilir ve ortaklıklar kurabilir.” diye konuştu. Zuhurov, “Biz keşfedilmemiş bir ülkeyiz. Ülkemizde yaptığımız araştırma neticesinde 600 farklı bölgede yer altı zenginliklerine rastladık. 5 milyon ton kömürümüz var ve biz bu kömürün sadece 1 milyon tonluk kısmını çıkarıp, kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de “Bizler bu güzel ilişkilerin iş ilişkileri ile de pekişmesini, ticaret ve yatırımların artmasını istiyoruz. Tacikistan yeraltı ve yerüstü zenginlikleri bakımından Orta Asya’nın önemli bir ülkesidir. Ayrıca su kaynakları açısından da dünyanın 8’nci büyük ülkesi.” dedi. Ülkede 150 adet 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında HES projesi olduğunu kaydeden Rızanur Meral, tarım, çimento ve mermer üretiminin yanı sıra sanayi sektöründe de birçok fırsatın bulunduğunu bildirdi. 2011’de ticaret hacminin 497 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2012 yılında yüzde 17 artış ile 580 milyon dolara çıktığını bildiren Rızanur Meral, “Geçen yıl Tacikistan’a 235 milyon dolarlık ihracat yaparken, 345 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdik. Ancak karşılıklı ticaretimiz yetersiz. Potansiyelimizin oldukça fazla olduğu iki ülke arasındaki ticareti, 2 yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkaracağız” dedi.