Akarsularımız Kirlenmesin !

ergeneKaynak: Haberler.com, 15 Mart 2013
‘Dünya Akarsular Eylem Günü’nde, Tarihi Taş Köprü’nün altında Ergene Nehri’nin kıyısında toplanan, Ergene Platformu ve Çevre Gönüllüleri Derneği’nin yönetici ve üyeleri, açtıkları pankartlarla akarsuların kirletilmesine dikkat çektiler.
Dünya Akarsular Eylem Günü’ münasebetiyle yapılan eylem sonrasında Ergene Platformu ve Çevre Gönüllüleri Derneği yöneticileri basın açıklaması da yaptılar. Ergene Platformu Üyesi Av. Bülent Kaçar yaptığı açıklamada “Akarsularımız her gün biraz daha gazla kirleniyor. Doğanın suya erişimi daha fazla engelliyor. İnsana uzak kalkınmacı zihniyet ve uygulayıcıları sularımızın her gün daha fazla kirlenmesi ve metalaştırılması için yatırım seferberliği, yasa değişikliği ve yeni mevzuatlar yapmak için canla başla çalışmaktadır. Çevreyi Kirleten bu vahşi sermayeyi doğaseverlere karşı korumak ve yatırımların önünü açmak için sadece doğal varlıklar, sit alanları değil evrensel hukuk ilkeleri de katlediliyor. Elinde kamusal yetkisi olanlar yaşamı ve doğayı koruyan çalışmalar yapmaktan, doğayı, sularımızı koruyan mahkeme kararlarını uygulamaktan öne, bedeli bizim hayatlarımız olsa bile kalkınmanın sürdürülmesinden yana. Trakya bölgesinde 30 yıldır hayat yerine ölümü taşıyan Ergene Nehri ve havzası can çekişmeye devam ediyor. Günler, aylar, yıllar geçiyor, sadece yeni vaatler verilmeye devam ediliyor. akarsularımız ve kaynakları koruma altına alınmadıkça, devlet kirletenlere etkin idari tedbirler uygulamadıkça çözüm mümkün değildir. Çevre Yasası, yetkililerin vaat vermek yerine akarsularımızın kirletilmesinin önüne geçen, fabrika kapatma, işletme ruhsat iptali gibi cezaları vermesi gerektiğini söylemektedir. Hukuku ve yasaları uygulamak, akarsularımızı kirletenlerin, halk sağlığını hiçe sayanların faaliyetlerinin derhal durdurulması devlet yetkililerinin görevidir.

Ergene Acil eylem Planı’nın Çevre Bakanlığı’nca açıklanmasından bugüne kadar 2 yıl geçmiştir. Doğa açısından iki yıl önemli bir süredir. Devlet yetkililerinin Ergene için açıkladığı su değerleri gerçeği yansıtmamaktadır. Genellikle kış aylarında, Ergene nehri yağmurlar yüzünden yükselmiş ve kimyasal kirlilik oranı yaza göre görece azalmış zamanlarda alınan örneklerle yapılan testler gerçekçi değildir. Yetkililer son 5 yılın yaz aylarında alınan su örneklerinin tahsil sonuçlarını belgeleriyle kamuoyuna açıklamalıdır. 14 Mart Dünya Akarsular Eylem Günü nedeniyle kamuoyunu ergene nehri ve tüm akarsularımız hayata dönene kadar kirletenlere ve göz yumanlara karşı mücadele etmeye, doğamıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.