Bakan Veysel Eroğlu,”her yere bu kardeşiniz su getirdi.”

veyseleroğlu1Kaynak: Haberciniz.com, 09 Mart 2013

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 232 baraj yaptıklarını belirterek, “Şu anda hidroelektrik enerji dediğimiz temiz enerjiyi yılda 70 milyar kilovat saate yükselttik. Yanan 4 ampulden biri, bizim getirdiğimiz temiz enerjiyle aydınlanıyor” dedi.
Eroğlu, Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçe merkezi meydanında düzenlenen toplu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu ile hiçbir eli boş gelmediğini, her gelişinde ya bir tesisin temelini attıklarını ya da bir tesisin açılışını yaptıklarını bildirdi.

Temel atma törenlerinde mutlaka o tesisin hizmete gireceği tarih ve saati bildirdiklerini dile getiren Eroğlu, AK Parti iktidarı öncesinde tarih ve saat verilmediğini, tesislerin temel atıldıktan sonra unutulduğunu anlattı.

Eroğlu, Türkiye’nin pek çok yerine içme suyu götürüldüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

“Sadece İstanbul’un 2070 yılına kadar suyunu getirmekle yetinmedik. İstanbul bidon şehirdi. Tankerlerle su dağıtılan bir şehirdi. Haftada bir kez su verilen bir şehirdi. O zaman şehrin nüfusu 6 milyondu, şimdi ise 15 milyon. İstanbul’da 15 milyon kişinin suyu 2070’e kadar hazır. Sadece İstanbul değil, bütün Türkiye’ye su getirdik. Her yere bu kardeşiniz su getirdi. ‘Su’ denilince bütün dünyada akla gelen bir kişi haline geldik.”

Türkiye’de 18 milyon dekar araziyi modern sulamaya açtıklarını vurgulayan Eroğlu, 800’e yakın dereyi ıslah ettiklerini söyledi.

-“Türkiye’de yılda 350-400 tesis açıyoruz”-

Gölet değil, barajlar yaptıklarına dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 232 tane baraj yaptık. Şu anda hidroelektrik enerji dediğimiz temiz enerjiyi yılda 70 milyar kilovat saate yükselttik. Yanan 4 ampulden biri, bizim getirdiğimiz temiz enerjiyle aydınlanıyor. Farkımız bu. Biz yaparsak böyle yaparız. Belçika’nın yüzölçümüne yakın bir alanı ağaçlandırdık. Son 5 yılda 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Şehir ormanları yanında ülke genelinde 117 bal ormanı kurduk. Ceviz ve badem eylem planları hazırladık. Bizden önceki hükümet, aynı kurum ve aynı kanunla 3,5 yılda sadece 9 tesis açabilmiş. Yılda 350-400 tesis açıyoruz. Başbakanımız, ‘Bunların açılışına gelsem başka iş yapamayız’ dedi. Bütün tesisleri topluca açar hale geldik. Başbakanımız 10.10.2010’da 110, 11.11.2011’de 111, son olarak da 12.12.2012’de 112 tesis açtı. Son açılan tesislerin toplam maliyeti 16 milyar liradır. Başbakanımız bir düğmeye basarak bunların açılışını yaptı. Ben de yılda ortalama 300 tesis açıyorum. Dile kolay. Başka ülkelerden gelenler şaşırıyor, ‘Nasıl yapıyorsunuz-‘ diyorlar. ‘Millete hizmet aşkı, şevk, heyecan, bilgi ve tecrübe gerekiyor’ diyoruz. Bu sene de büyük bir seferberliğimiz var. Başbakanımız 113 tesis açacak.”

Daha sonra Eroğlu, ilçedeki Çakırözü 25 Ağustos ile Aydın Mahmut göletleri ve sulamaları, 300 yataklı Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) yurdu, 21 derslikli Endüstri Meslek Lisesi ile 6 derslikli Dadak Köyü İlkokulu’nun temellerini, temsili olarak attı.

-“Eninde sonunda Afyonkarahisar’ı büyükşehir yapacağız”-

Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, Afyonkarahisar’ın büyükşehir olabilmesine yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Karşı tarafın kabul etmesi lazım. O bir teklif. Akşehir ve Konyalılar ne düşünür onu bilemeyiz. Tavsiye ettiğim bir husus vardı ama Afyonkarahisarlılar onu yerine getirmedi. Eninde sonunda Afyonkarahisar’ı büyükşehir yapacağız” ifadelerini kullandı.

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışına ilişkin soruyu da yanıtlayan Eroğlu, bu arazilerle ilgili yeniden iyileştirme için bir kanun tasarısı hazırlandığını ve vatandaşlara her türlü kolaylığın gösterildiğini bildirdi.

Törene, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, bazı daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Ali Kemal Akan – Canan Tükelay / Sedat Gök