Boztepe Barajı neden su koyuveriyor?

recaikutanbarajindasusizintisiKaynak: Güneş TV, 1 Mart 2013
2012 yılı son aylarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Boztepe Recai Kutan Barajında su sızıntıları sürüyor. Özellikle baraj gövdesinden su sızıntısı nedeniyle önce dış taraftan taş ve kayalar ile kaplanırken, bu uygulama netice vermediği için bu defa her iki bölgeden killi toprak yığınları yapıldı. CHP il Genel meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Mustafa Mengüç, barajda oluşan sızıntının nedeni veya alınan önlemler hakkında Malatya halkına bilgi verilmediğini belirtirken, “yaşanan sızıntı konusunda başta DSİ olmak üzere yetkililer bizlere ve Malatya halkına bilgi vermiyorlar. Bu sızıntılardan korkmamız gerekiyor mu, veya alınan önlemlerin ne olduğunu Malatya halkının bilmesi gerekiyor” dedi.

Malatya Yazıhan ovasının sulanması için yapılan ve yapımı uzun yıllar süren Boztepe Recai Kutan Barajı 2012 yılı Aralık ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan tören ile açıldı. Baraj gövdesinde oluşan su sızıntısının kapatılması çalışmaları sürerken, ilk etapta baraj gövdesi dış taraftan kırmızı kaya ve taşlar ile kapatılırken, bu yol çözüm olmayınca bu defa baraj bendinin hem dış taraftan hem ise iç taraftan killi toprak yığınakları ile sorunun giderilmesi yolu seçildi.

“NEDEN BİLGİ VERİLMİYOR!”

CHP İl Genel Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Mustafa Mengüç, konun bölge halkı tarafından kendilerine iletildiğini belirtirken, konu hakkında özellikle Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından kendilerine bilgi verilmediğini belirtti. Mengüç, “Boztepe Recai Kutan Barajı özellikle Yazıhan ovası için önemli bir baraj. Baraj yapılması ve su tutulması sonrasında yaşanan su sızıntıları bölge halkı tarafından bizlere de ulaştırıldı. Konu ile ilgili olarak DSİ ve yetkililerin hiçbir açıklama yapmaması bizleri şaşırtmıştır. Bölge halkı bu su sızıntılarından dolayı kaygı taşırken, devletin onca parası boşa mı harcandı noktasında bizlerinde kafasında soru işaretleri bulunuyor. Bu konu birkaç defa basına yansımasına rağmen halen açıklama yapılmamasını bizler endişe ile karşılıyoruz” dedi.

“BARAJ AÇILIŞI YAPILDI AMA BARAJ SUYUNU TOPRAĞA KAVUŞTURACAK KANAL İHALELERİ YAPILMADI”

Diğer taraftan CHP İl Genel Meclis Üyesi ve grup sözcüsü Mustafa Mengüç, barajın teknik olarak açılmasının sadece gösteriş olduğunu, bir barajın açılması için sadece baraj gövdesi ile olamayacağını, baraj gövdesinin yanı sıra sulama kanallarının tamamlanması ile ancak bir barajın açılabileceğini ifade etti. Mengüç, “Boztepe Recai Kutan barajı’nın sadece su tutma işlemi başlaması ile yapılan açılış Yazıhan ovasında yaşayanlar için bir anlam ifade etmiyor. Çünkü baraj suyunu toprağa kavuşturacak kanalların halen ihalesi dahi yapılmamıştır. Siz suyu toprağa kavuşturmadıktan sonra yapılan baraj göletinin bitirilmesi bu anlamda bir anlam kazanmamaktadır” dedi.