“Dere Islah Çalışmaları Göze Hitap Edecek”

ıslahKaynak: Haberler.com, 28 Şubat 2013

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bütün dünyada derelerin şehrin nefes alacağı, güzellikleri ortaya koyan su tesisleri olduğunu, dere ıslahlarının estetik ve zarif olması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğiyle yağış rejimlerinde muazzam bir değişme olduğunu ifade ederek, “3-4 ayda yağacak yağmurun 48 saatte düştüğünü görüyoruz. Dolayısıyla gerçekten bu bir felakettir” dedi.

Bu tür felaketleri önlemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Eroğlu, “Yukarı havzadaki tersip bentleri ve erozyon kontrolünü, bir takım rusubat tutucu yapıları yapacağız. Bu konuda orman teşkilatı, DSİ ve diğer birimler ortaklaşa çalışacak. Yani suyu yukarıda tutmamız lazım, aşağıya gelmeden. Bu neyle olur ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarıyla tersip bentleriyle olur” diye konuştu.

Bir başka önlemin ise dere ıslahları olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Dere ıslahı çalışmalarını aralıksız yapıyoruz. Bütün dünyada dereler şehrin nefes alacağı, güzellikleri ortaya koyan su tesisleridir. Dolayısıyla burada dere ıslahlarının estetik ve zarif olması lazım. Bu konuda yapılacak çalışmalarda para sıkıntısı yok.”

-“Artık zevksizlikten dolayı bizar oldum”-

Dere ıslahı ve diğer alanlarda yapılacak çalışmaların göze hitap edecek şekilde olması gerektiğini de vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Çalışmalar zarif ve estetik olacak, göze hitap edecek, gözü tırmalamayacak. Köprüleri çok basit yapıyoruz. Menfezler çirkin. En zarif köprüleri, en zarif duvarları en zarif dere ıslah çalışmalarını yapacağız. Yapılacak olan proje önce taraflar tarafından görülecek ve hangisi beğeniliyorsa ona göre proje yapılacak. Artık zevksizlikten dolayı bizar oldum. Her yerde bu var. Bakıyorsunuz binanın çevresi, kapısı berbat. Cami yapıyorsunuz, kubbesi başka telden çalıyor, minaresi başka telden. Böyle bir şey olur mu, bir uyum, göz zevki diye bir şey var.”

Bakan Eroğlu, yapılacak çalışmalarla ilgili bakanlık nezdinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, ağaçlandırmada ne kadar fidana ihtiyaç duyuluyorsa orman teşkilatının bunu karşılayacağını vurguladı.

Zafer Sel