Trabzonspor’un HES projesine Uzungöl’den tepki

uzungol4Kaynak: Radikal, 15 Mart 2013
Trabzonspor’un Uzungöl’de hidroelektrik santral yapmasına karşı çıkan bir grup, Trabzon Valiliği önünde eylem yaptı. Eylemciler, ‘TS HES yapıp alma ahımızı, git Fenerden al kupamızı’ pankartı açtı.
Trabzonspor Futbol İşletmeciliği Ticaret Anonim Şirketi’nin sahibi olduğu Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Ticaret Limited Şirketi’ne ait Uzungöl 1 Regülatörü ve HES Projesi ile ilçede yapımı planlanan diğer HES’lere karşı çıkan Uzungöl Beldesi sakini yaklaşık 20 kişi, öğle saatlerinde Trabzon Valiliği önünde toplandı. ‘HES yapma boşuna yıkacağız başına’, ‘Satılık deremiz yoktur’, ‘HES’e piyon olma TS’, ‘TS HES yapıp alma ahımızı, git Fenerden al kupamızı’ pankartları taşıyan grup, ‘Solaklı deresi özgürdür özgür akacak, ve ‘Köylüler kardeştir, hesçiler kalleştir’ sloganları attı.

Grup adına konuşan İhsan Özkan, HES yapımına ve Trabzonspor’un da bölgede santral yapmasına karşı çıktı. Özkan, “Trabzonspor Bordo Mavi Elektrik Üretim Şirketi’nin Uzungöl’de kurmayı düşündüğü HES projesi, sporun doğasına ve ruhuna, aykırıdır. HES projesinin adının renklerine gönül verdiğimiz takımla yan yana anılması güvenimizi zedelemiştir” dedi.

Trabzonspor’un doğanın katledilmesine alet, hatta kalkan edilmesini kabul etmeyeceklerini belirten İhsan Özkan, ” Biz, HES’ten aldığı parayla milyonlarca euroluk futbolcu transfer eden Trabzonspor’u değil, Şenoları, Turgayları, Cemilleri yetiştiren Trabzonspor’u sevdik. Öyle sevmeye de devam edeceğiz. Kurulduğu günden bu yana endüstriyel futbola karşı, çevreci bakış açısı ve ilkeleri doğrultusunda hareket eden bölge ve Uzungöl halkı, futbolun endüstrileşmesine her zaman karşı çıkmıştır” diye konuştu.

Grup açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

FATİH TURAN / DHA