Yerlilerin üzerine ordu gönderdi

Belo Monte BarajıKaynak: Milliyet, 5 Nisan 2013
Amazonlardaki baraj projelerine karşı çıkan yerlilere Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in talimatıyla ordu müdahale ediyor. ‘İhanete uğradıklarını’ söyleyen yerliler hükümete savaş açtı.Küresel güç olma yolunda çevreyi hiçe sayarak devasa enerji ve tarım projelerine girişen Brezilya’da yerliler mücadelelerine devam ediyor. Uçsuz bucaksız Amazon yağmur ormanlarını yok olmanın eşiğine getirecek 11 milyar dolar maliyetli Belo Monte baraj projesi gibi Sao Luiz do Tapajos barajı da yerlilerin öfkesinin odağında yer alıyor. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin haberine göre Para eyaletinde yaşayan Munduruku yerlileri, Brezilya hükümetini Tapajos nehrindeki baraj projesinin kendilerinden izin alınmayarak yapılacağını açıklayarak ‘savaş açmakla’ tehdit etti.

‘Dilma ihanet etti’
Savcılar, insan hakları grupları ve çevreci örgütler Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in kontrolündekiordunun başvurduğu yöntemleri eleştirdi. Tapajos nehri üzerinde yapılacak barajı protesto etmek için toplanan göstericilere askerler ve havadan helikopterler müdahale etti. Brezilya yasalarına göre baraj inşaatlarından önce hükümetin Amazon havzasında yerleşik halklara danışması gerektiğini hatırlatan yerliler, geçtiğimiz aylarda Rousseff’in silahlı güç kullanımına izin veren kararnamesini kınadılar.

10 Nisan’a kadar süre
Brezilyalı savcılar ise Rousseff’in anayasal dayanağı olmayan kararnamesinin yüksek mahkemeden onay almasını endişeyle izliyor. Ortak bir açıklama yapan savcılar kaba kuvvete başvurulmasının kanlı sonuçlara yol açabileceği korkusunu dile getirirken “Munduruku halkı defalarca kendilerine danışılmadan arazilerinde hidroelektrik santrallerine izin vermeyeceklerini söylediler” ifadesini kullandı. Hükümet ise kendini uzmanları ve inşaat sorumlularının yerlilerin barikat kurduğu bölgelere girebilmesi için orduya gerek duyduğunu söyleyerek savundu. Yerli halkın temsilcileri askere çekilmeleri için 10 Nisan’a kadar süre verdi.

Amazon havzasına inşa edilecek Belo Monte, Sao Luiz de Tapajos, Teles Pires, Santo Antonio ve Jirau barajlarının en büyüğü Belo Monte olacak.

ÖZELLİKLERİ
-12 bin kişi yerinden olacak.
-40 bin kişinin hayatının baraj inşaatından etkilenmesi bekleniyor.
-1960’dan beri Amazon ormanlarının yüzde 12’si yok olmuş durumda. Yok olan alan California eyaletinin iki katı büyüklüğünde.
-500 kilometrekarelik alan sular altında kalacak.