Özgüven: Su hayattır, satılamaz

Osman Ozguven Su HakkiKaynak: Egetelgraf.com

Suyu 10 metreküpe kadar ücretsiz yaptığı için yargılanan, ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla ceza alan Dikili’nin eski Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven, belediye başkanlarına suyu halka ücretsiz götürme çağrısında bulundu. Özgüven, “Tüm belediyeler suyu halka bedava götürmelidir. Su hayattır, satılamaz” dedi.

4. Yargı paketi kapsamında söz konusu suç fiiliyle ilgili yapılan değişiklik üzerine geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye dönen Özgüven, Karabağlar Belediyesi’nin konuğu oldu. Bahçelieveler’de düzenlenen “Su Hayattır, Satılamaz” konulu bir söyleşide mücadelesini İzmirliler’le paylaşan Özgüven, büyük ilgi ve sevgi gördü. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Özgüven’i 1970’li yıllardan beri tanıdığını ve birlikte büyük mücadeleler verdiklerine dikkati çekerek, “Ancak ben onun kadar cesur olamadım. O suyu bedava yaptı, ben sadece parklarımızı yer altı suyuyla sulamaya çalışıyorum. Bize örnek olan ağabeyimizi yeniden aramızda görmekten çok mutluyuz” dedi.

“Affı kabul etmiyorum”

Özgüven ise yeniden İzmir’de olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanından destek geldi, bana ve arkadaşlarıma destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra da hayatı daha çok paylaşarak, mücadelemizi sürdüreceğiz. Yeryüzünde görmediğimiz bir şekilde ihaleye fesat karıştırdık. Kamu zararı yok, zimmet yok, rüşvet yok, ama ihaleye fesat karıştırdık. Toplam 8 yıl ceza veriyorlardı. Biz bu savaşları, mücadeleleri hapislerde yatmak için mi verdik?  Yok böyle bir şey.  Arkadaşlarımız büyük çaba gösterdi, bu mücadele bitmedi, bundan sonra da bitmeyecek, sürecek. 4. Yargı paketi ile bizi saldılar. Ancak bu yargı paketinden yararlananların sadece 4’ü, 5’i CHP’li, 25’i AKP’li. Ayrıca, ben böyle bir yasayı da düzenlemeyi de kabul etmiyorum. Çünkü biz suç işlemedik, dolayısıyla affı da kabul etmiyorum. Dava süreci devam ediyor, önümüzdeki günlerde yeniden mahkememiz var.”

Su bedava olmalı

Avrupa Parlamentosu İsveç Milletvekili İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Carina Hagg’in de izlediği söyleşide, “Su hayattır, satılamaz” diyen Özgüven, ilçe belediye başkanlarına ve İZSU’ya suyu halka ücretsiz götürme çağırısında bulundu. Özgüven, “Tüm belediyeler suyu halka bedava götürmeli. Sosyal demokrat belediyeler, sosyal belediyecilik anlayışıyla bunu yapmalıyız. Yasa, ‘belediyeler ürettikleri mal ve hizmeti yüzde 10 kar ile satabilir’ diyor. İyi de biz suyu üretmiyoruz ki, bu zaten halkın. Su yaşam hakkı, hava gibi. Ayrıca 10 metreküpe kadar suyu ücretsiz yapmak, kamuyu kara geçirmek, kaynakların daha dikkatli kullanılmasını sağlıyor. Halkımız bu uygulama ile suyu daha dikkatli kullanıyor, tasarruflu kullanıyor” diye konuştu.

Yazar Tuğrul Keskin, Yazar Haluk Işık ve Tiyatro Sanatçısı Orçun Masatçı’nın da konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, hükümete ve yargı sistemine yönelik eleştiriler de yöneltildi. Başkan Kürüm, panel sonunda Özgüven ve konuşmacılara Atatürk portresinin yer aldığı Karabağlar Belediyesi’nin bir plaketini hediye etti.