Binlerce kişi Kadıköy’de #direngezegen dedik

iklimidegilsistemi-665“İklimi değil sistemi değiştir” sloganıyla Kadıköy’de yapılan mitinge katılan binlerce kişi, AKP’nin enerji ve çevre politikalarını protesto etti. 140 ülkeden “350” kampanyası aktivistlerinin de yer aldığı, Küresel Eylem Grubu, Greenpeace, TEMA, DSİP, Yeşil Düşünce Derneği’nin yanı sıra çok sayıda yerel ekoloji inisiyatifinin katıldığı yürüyüşe Gezi direnişinin atmosferi damgasını vurdu.

Saat 15.00’de Kadıköy Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde buluşan kitle, “İklim için harekete geç, başka bir enerji mümkün” diyerek miting için meydana yürüdü.

Yürüyüşe Gezi direnişinin devamı olarak toplantılar yapan park forumları, Türkiye’nin birçok yerinde HES’lere, nükleer santrallere karşı mücadele eden yerel inisiyatifler, antikapitalistler, iklim aktivistleri, hayvan hakları savunucuları, LGBT bireyler, 140 ülkeden gelen 350 (ppm) kampanyası aktivistleri, Su Hakkı kampanyası, sosyalistler, her yaştan binlerce aktivist katıldı. Eylemciler, taşıdıkları dövizler, pankartlar; kıyafetleri, düdükleri ve marakaslarıyla oldukça renkli bir görüntü oluşturdular.

Gezi ruhu: “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”

Eyleme damgasını Gezi Parkı’nın yıkımına karşı başlayan, polis terörüne ve hükümetin politikalarına genel bir isyan hâline dönüşen direniş dalgası vurdu. Sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları atıldı.

“Edi bese! Seninleyiz Lice!”

İklim için yürüyenler aynı zamanda dün Lice’de askerlerin halka ateş açmasıyla işlenen cinayeti de protesto ederek “Edi bese! Seninleyiz Lice!” pankartı taşıdılar, sık sık “Diren Lice, İstanbul seninle” sloganları atarak barışı savundular.

“Biz %99’uz”

“Sal bakalım, sal bakalım, sera gazı sal bakalım/ Kömürü bırak, petrolü bırak, en çevreci kim bakalım”, “Biz antikapitaliz”, “Başka bir dünya mümkün”, “İş, iklim, adalet, barış, özgürlük!”, “Güneş, rüzgar bize yeter!” sloganları atan Küresel Eylem Grubu aktivistleri, Gezi için direnenlere çapulcu diyen Başbakan’a “Siz %1’siniz, biz %99” diye yanıt verdiler.

Yürüyüşe katılanlar ellerindeki harflerle #direngezegen yazdılar. Gezegeni savunan binlerce kişi hükümetin enerji ve çevre politikalarını protesto ederek HES’lere, nükleer santrallere, termik santrallere, doğanın talanına karşı çıktılar.

“İklimi değil, sistemi değiştir”

“HES, nükleer, termik istemiyoruz. İklimi değil sistemi değiştir!” ana pankartıyla yürüyen KEG kortejinin içinde DSİP üyeleri de yer aldı.

Oldukça coşkulu ve şenlikli geçen yürüyüşün ardından Kadıköy Meydanı’nda miting yapıldı.

Mitingde konuşan Küresel Eylemci Grubu aktivisti Nuran Yüce, “Gezi direnişinden aldığımız ilhamla, şimdi daha büyük bir soruna karşı ara vermeden mücadele etmeliyiz. Bu sorun tüm canlı yaşamını gözlerimizin önünde yavaş yavaş yok oluşa sürükleyen iklim değişikliği. İklim değişiminin nedenlerini yani büyük şirketlerin, devletlerin, kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlara dayalı enerji politikalarını geri püskürtemezsek, bildiğimiz dünyanın sonu beklediğimiz bir hızla gelecek” dedi.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası’ndan Pınar Aksoğan ise “Mitinge Türkiye’den katılan aktivistler, on yıldır kömürlü termik santrallere karşı mücadele ediyor. Bu dönemde sürekli görmezden gelindiler, korkutulmaya çalışıldılar, göz altına alındılar, biber gazına maruz kaldılar. Artık, iklim değişimini durdurmak istediklerini söyleyip bu konuda hiçbir şey yapmayan hükümetlere karşı küresel bir hareket başladı” dedi.

Mitingde ayrıca kömürlü termik santral yapılan, maden araması yapılan, HES inşa edilen Bartın, Ergene, Sakarya, Munzur ve Şırnak gibi yerlerden gelen aktivistler söz alıp Türkçe ve Kürtçe konuştular. Greenpeace’in genel koordinatörü de bir konuşma yaptı. Daha sonra miting Luxus konseriyle sona erdi.

(marksist.org)