Erdoğan yavruları ölüme bıraktı

yavrulariolumebiraktiKaynak: Cumhuriyet, Ömer Şan, 28 Ağustos 2013
Başbakan’ın alabalık bıraktığı bölgeye sekiz HES yapılacak. Salarha Deresi HES denemesinde iki saatte kurumuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Fırtına Vadisi’ni ziyaretinde dereye yavru alabalık bıraktı ama Fırtına Vadisi’ne yapılacak 8 HES projesine onay verdiklerini unuttu. Üzerine 12 HES yapılması planlanan Rize’deki Salarha Deresi ise HES’in deneme çalışmaları sırasında 2 saatte kurumuştu.

HES’lere yönelik tepkiler karşısında “Ben çevrecinin daniskasıyım”, “Bölgeye yatırım gelsin istemiyorlar”, “Bazı odaklardan besleniyorlar”, “3-5 çapulcu” gibi açıklamalarda bulunan Erdoğan ise bu kez “Ekolojik dengenin korunması için alabalık yavrularını dereye bırakıyoruz” dedi.

İkizdere de kuruyor

Oysa Erdoğan’ın baba ocağım dediği Rize’nin Güneysu Vadisi’nde, Çalık Holding’e ait Adacami HES projesinin deneme üretimine başlamasıyla, Salarha Deresi 2 saat içerisinde kurumuştu. Güneysu Vadisi, Gürgen Deresi ve Salarha Vadisi ile Taşlıdere Deresi’nin (Askaroz) bulunduğu havzada toplam 12 HES projesi bulunurken Güneysu Vadisi’nde Adacami HES ile birlikte Kale HES projesi üretime geçmiş, Salarha Vadisi üzerinde “Yurttaş Kâzım”ın ineğini satarak hukuk mücadelesi verdiği Ambarlık HES projesi ile birlikte 3 ayrı HES projesi de Rize İdare Mahkemesi’nin kararlarıyla durdurulmuş ve iptal edilmişti.

Rize’nin İkizdere Vadisi’nde ise 26 HES projesi planlanıyor. İkizdere, ülke genelinde HES projelerinin en yoğun olduğu nokta. Doğal sit alanı ilan edilen İkizdere Vadisi’nde de yargı süreci devam etmesine karşın 2010’da Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan Sanko Holding’e ait Cevizlik HES projesi başta olmak üzere vadide 3 ayrı HES projesi daha deneme üretimine başladı, 4 ayrı HES projesinin de inşaatı devam ediyor. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi, HES’ler nedeniyle İkizdere Deresi’nin de kuruma noktasına geldiğine dikkat çekti.

DEKAP’tan yapılan yazılı açıklamada da “Ekolojik denge, derelere balık yavrusu bırakıla korunamaz. Başbakan’ın davranışı göstermelik olmaktan öteye geçememektedir” denildi.