Köylülerden Hes Tepkisi

koylulerdenhestepkisiKaynak: Medya 73, 20 Ağustos 2013
Antalya’nın Manavgat ilçesinde Ahmetler, Gençler ve Güçlüköy sakinleri, Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatı için gelen iş makineleri ve işçilere engel olarak yolu kapattı.

Ahmetler Kanyonu’na yapılması planlanan HES inşaatı için bölgeye gitmek isteyen inşaat iş makine ve işçileri, köylülerin engeliyle karşılaştı. Ahmetler Köyü Kanyonu, Sarpın Ağzı mevkiinde toplanan Ahmetler, Gençler ve Güçlüköy sakinleri yolu kapatarak iş makinelerinin ve işçilerin geçmesini engelledi. Köylüler ve işçiler arasında yaşanan sert tartışmalar jandarmanın da devreye girmesi ile sona ererken, köylülerin HES karşıtı eylemli iş makineleri ve işçilerin geri çekilmesi ile bitti.

Köylülerin gerçekleştirdiği eylemle ilgili olarak bilgi veren, HES karşıtı davacı köylülerin avukatı Ramazan Ecevitoğlu, “2008 yılında DSİ tarafından suyun kiralanması ile ilgili olarak başlayan süreçte HES’in yapımını öğrenmemiz 1,5 yıl öncesine dayanmakta. Bu süre zaafında HES’e lisans verilirken birçok yanlışın yapıldığını tespit ettik. Hiç bir insanın rızası alınmamış ve bu köy halkları inanılmaz derecede gittikçe büyüyen ve sayıları hızla artan bir tepki içerisindeler. Biz yasal yönden yargıya da başvurduk. Danıştay’da temyizde davamızda süre aşımından red olmuş durumda. Reddine gerekçe teşkil eden Çevresel Etki Değerlendirme raporunun tebliği dahi kesinlikle mevzuata Çevresel etki değerlendirme yönetmeliğine aykırı yollardan yapılmış.

Bu günde yüklenici firmadan bu inşaatın yapılması konusunda bir ortak şirket grubu yine inşaata çalışma girişiminde bulundu. Ama halk çok ciddi şekilde tepki göstererek yine buraya akın etti. Ve her bir girişimlerinde halkın bu tepkisi artıyor. İdari yollardan olsun, yargısal yollardan olsun, sivil toplum mücadele yolu ile olsun bu projenin bırakın hizmete girmesini tesisin yapılma girişiminin bile önlenmesi için her şey yapılacak, yapılıyor” dedi.