Pülümürlüler HES’e tepkili

pülümür hesKaynak: Evrensel, Kemal Özer, 16 Ağustos 2013
Dersim’in Pülümür İlçesi’nde Aksa Elektrik tarafından yapılması planlanan ve 5 köyü etkileyecek olan hidroelektrik santrale (HES) tepki büyüyor. Kuzulca, Taşlık, Ünveren, Süleymanuşağı ve Yarbaşı köyleri yaptıkları toplantılarla HES’in zararlarını konuşup, neler yapacaklarını tartışıyorlar.

Bu toplantılara katılan Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Üyesi Barış Yıldırım, köylülerle dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Yıldırım HES’ler nedeniyle pek çok köyün, arkeolojik bölgelerin ve inanç alanlarının sular altında kaldığını söyledi. Su tutma işleminin su kullanım hakkına uygun olarak yapılmaması nedeniyle canlı türlerinin ve balık türlerinin tümünin yok olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bizler de bu sürecin bir parçasıyız. Toprak, su olmazsa bizlerde olmayız” dedi. Yaşanacak tehlikelerin farkında olunmadığı yerlerde ciddi sorunların yaşandığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu toplantının şu gün şurada proje hayata geçirilmeden yapılıyor olması bu anlamda çok değerli” dedi.

HES için yapılması planlanan sondaj çalışmasına izin vermediklerini dile getiren muhtarlar ve köylüler de “Özel bir şirket rant kazanacak diye ekolojik dengenin bozulmasına, akarsu yataklarının değiştirilmesine izin vermeyeceğiz” dediler. Madencilik faaliyetlerine de tepki gösteren köylüler, Erzincan’daki maden işletmeleri yüzünden Fırat Nehri’nin ciddi şekilde kirlendiğine dikkat çektiler. Köylüleri, HES’lere karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirdiler.