Susuzluk çeken vatandaşlar meydana çıktı

ayvalık susuzluk protestosuKaynak: Haberyurdum, 18 Ağustos 2013

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yaklaşık 3 aydan bu yana aralıklı olarak su sıkıntısı çektiklerini iddia eden vatandaşlar, seslerini duyurabilmek için Cumhuriyet meydanında eylem yaptı.
Ayvalık’ın Aliçetinkaya Mahallesi 1. Sokak, Sefa, Cunda Adası, Sahilkent mevkilerinde evlerinde suların akmaması nedeniyle güçlükler yaşadıklarını belirten vatandaşlar, Ramazan Bayramında kendilerini ziyaret eden konuklarını yaşadıkları susuzluk nedeniyle ağırlayamadıklarını vurguladı. Günlerdir akmayan sular nedeniyle mutfaklarında bulaşıkların, banyoda da çamaşırların biriktiğine dikkat çeken eylemci gurup, Başkan Türközen’e yönelik açtıkları bir pankartta; ‘Su Yoksa Oy da Yok’ mesajını gönderdi. Ayvalık Belediyesi’ne defalarca telefon açıp, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ile görüşememekten yakınan eylemciler adına konuşan Solmaz Polatlı adlı bir ev hanımı, “Aylardan beri evimizde su akmıyor. Su sorunumuzun çözümlenmesi için defalarca belediyeyi telefonla aradık. Ama başkanla görüşemedik. Son çare olarak da bugün burada aynı konudan muzdarip vatandaşlarla bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden organize olarak eylem yapma kararı aldık. Bugün burada yaklaşık 20 kişi toplanabildik ama eylemlerimiz su kesintileri sona erinceye kadar her gün akşam saat 18.00’de toplanarak bu eylemimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

EYLEMCİLER KARARLI

Eylemde konuşan Şükrü Kaygısız adlı vatandaş ise; Ayvalık Belediyesi’nin Altınova’daki su borularından ilçe merkezine gelen yeni su hattının konusunda uzman hiçbir mimar tarafından projelendirilmediğini ve bu yüzden de yeni hattın sürekli patlayarak ilçeyi yaz aylarının yaşandığı en çok suya ihtiyaç duyulan bu günlerde susuzluğa mahkum bıraktığını savundu. Kaygısız, başlattıkları eylemin her geçen gün susuzluktan yakınan vatandaşların katılımıyla artarak çoğalacağını kaydederek, Belediye Başkanı Türközen’in kendileriyle görüşünceye kadar da sürdüreceklerine dikkat çekti.

BAŞKAN TÜRKÖZEN SU KESİNTİLERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan, Ayvalık’ta yaşanılan su kesintileriyle ilgili Ayvalık Belediyesi web sayfasından resmi bir açıklama yaptı. Türközen yaptığı açıklamada, ‘Kimsenin susuz kalmasını istemediğini vurgulayarak, “Ben göreve geldiğimden beri en dikkatli çalıştığım konu su sorunudur. Çünkü kimsenin susuz kalmasını istemiyorum. Çağdaş bir insanın yaşamında su birinci temel ihtiyaçtır.

Benden önce mahalleler gün gün su alıyorlardı. Ben seçildiğimden beri arızalar hariç kente devamlı su veren bir belediye başkanıyım. Sistemi düzeltip revize ettik. Yaz kış yaşanan su sorununa çözüm getirerek kente sürekli su verir duruma geldik” ifadelerini kullandı.

“400’LÜK POLİETİLEN ASIRLIK SU BORUSU DÖŞEDİK”

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen açıklamasında, “18 kuyumuz mevcut fakat sistemdeki bazı nedenlerden dolayı 13 kuyu ile su basabiliyoruz. Sistem çalıştığı anda 13 kuyu ile basılan su Ayvalık’a yetiyor. Suyun yetmezliği söz konusu değil. Sisteme ek yeni bir hat çektik, 400lük polietilen. Bu asırlık bir yatırımdır. Neden asırlık bir yatırımdır? Çünkü bu boruların ömrü bir asır yani 100 yıldır. Diğer asbes borular zaten ömrünü tamamlamış eski hatlardır. Bu hat üzerinde boru patlakları oluşmaktadır. Polietilen borularda ise böyle bir durum çok nadir görülür. Eski hatlar da polietilen olsaydı susuzluk sorunu olmazdı ama 50 senedir kimse bu konuda çalışma yapmamış. Biz yaptık asırlık polietilen borularla 3. bir su hattı daha çektik. Şu an sistemi çalışıyor. Zaten polietilen hat çalışmasa hiçbir yerde su olmaz” ifadelerine yer verdi.

“3. HAT KULLANILIYOR VE ÇALIŞIYOR”

Ayvalık Belediyesi olarak Altınova’dan ilçe merkezine uzanan üçüncü su hattının kullanılmadığına dair söylentilere cevap veren Başkan Türközen, “Kullanılmadığını düşünen ya da konu hakkında kaygısı olan herkesi, depolara götürmek ve durumu bizzat yerinde açıklamak üzere Özel Kalemim Sibel Hanım’ı arayarak iletişime geçmeye davet ediyorum” dedi.

Türközen açıklamasında, “Ayvalık’ta su basılırken elektrik kesintileri olduğu zaman biz bu elektrik kesintilerinden bilhassa kuyular bölgesinde olumsuz etkileniyoruz. Sistem tamamen çalıştığı zaman Ayvalık’ın hiçbir su sorunu kalmayacaktır. 3. hattın devreye sokulmasıyla yeni bir sistem oluştu bir de eski iki hat olunca 3 hat birden çalışıyoruz. Şimdiye kadar önemli bir su sorunu yaşanmadı. Alibey Adası, Cunda Bölgesi, Yeni Yol tarafında kanalizasyon çalışmalarından dolayı bazı problemler yaşandı. Bunun etkilediği yüksek yerler zaman zaman su alamıyordu. Bayramla beraber nüfus aşırı yoğunlaştı Ayvalık’ta. İkinci günü de iki buçuk saat elektrik kesintisi oldu. Elektrik kesintisinden sonra iki gün önce de 500’lük eski hatta iki tane boru patlağı oldu. Onarımlarını yaptık ve dün su vermeye başladık. Dün akşam saatlerinde de su depolara düştü” ifadelerini kullandı.

“GECE GÜNDÜZ EKİPLERLE BİRLİKTEYİM”

Susuzluk sorununun geçici olduğunu vurgulayan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Telafi edebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gece gündüz ekiple beraber gerek kuyular bölgesinde gerek depolar bölgesinde çalışmaları sürdürüyoruz. Çalışmalar ile ilgilenmediğimi düşünenler için söylemek istiyorum ki bunu kanıtlamak ve gösteriş yapmak için fotoğraf çekip yayınlayarak çıkar elde etmek gibi bir gayem olmadı. Onarımlar sonrasında başka bir herhangi bir sorun yaşanmazsa zaten halkımız tarafından su sorunun nasıl ortadan kalktığı gözlemlenecektir” dedi.

Ayvalıktaki su kesintilerini kullanarak siyasi rant sağlamak isteyenlerin olabileceğine işaret eden Hasan Bülent Türközen, “Biz tabî ki su veremediğimiz için çok üzgünüz. Ben eğer ki 3. Dönem aday adayı olmayı düşünüyorsam neden kendi kendimi sabote edeyim? Ne kadar su sağlıklı çalışırsa o kadar faydama olacağı belli. Ve benim en önem verdiğim konu su. 10 senelik belediye başkanıyım. Ve su sıkıntısı yaşandığında halkımızın ne denli tepkisinin haklı ve fazla olacağının farkındayım. Aşırı yoğunluk ve boruların patlaması gibi talihsiz sorunlar yaşandığı için bu su sıkıntısı ortaya çıktı. Yine de bu kentin hiçbir yerinde su yok algısı oluşmasın. Şu an su kesintisinin yoğun olduğu yerlerin başında Cunda Adası var. Çünkü Cunda’nın deposuna merkez depodan su gönderiyoruz. Borularda patlak yaşanması durumunda Cunda’ya su gidemiyor” ifadelerini kullandı.

“EN SUSUZ HALİ İLE AYVALIK’IN YÜZDE 70’İNDE SU VAR”

Türközen yaptığı açıklamada, “Bir de yazlık bölgelerde sorun yaşayabiliyoruz. Sefa’nın en üst tarafları gibi. En susuz halde bile Ayvalık’ın yüzde 70’i ne su verebiliyoruz. Yeni çektiğimiz 3. Hat olmasaydı hiç su olmazdı Ayvalık’ta. Su arızası olduğunda 3. hattın avantajını kullanıyoruz çünkü su daha çabuk gidiyor, daha çabuk depoları dolduruyor. Dediğim gibi bir talihsizlik var ve biz de bunu aşmak için elimizden geleni yapıyoruz. En kısa sürede de aşıldığı hepimiz tarafından görülecektir. Bu sözden çok yaşarak anlaşılacak bir hadisedir” ifadelerini kullandı.

Ayvalık’ın normal şartlarda barajdan su alması gerektiğini belirten Hasan Bülent Türközen, “Baraja bir arıtma tesisi yapılsa Küçükköy’e Sarımsaklı’ya hiç pompa istasyonu kurmadan oradan su kendi kendine gelebilir. Biz bunun çalışmasını yapmıştık baraj talebimiz de oldu ancak reddedildi. Daha önce ki belediye başkanları herhangi bir talepte bulunulmadığı için bizim ancak ek talebimiz olabildi. Bu teknik çalışmaları yaptık. Ama bize ek bir talebi karşılayamayacaklarını söylediler. Altınova Belediyesi’nin hakkı olduğu için eğer onlar kabul ederlerse onların hakkından istifade edebileceğimiz söylendi. Altınova Belediyesi de ona göre çalışma yapmış, ücret yatırmış faydalanıyor. O şekilde ne yazık ki tıkandı o çalışma. Biz de barajdan su alabiliyor olsaydık 55 metreye kadar su kendi kendine gelecekti. Cennet Tepesi’ne 30, eski depoya 15 metre su basılması gerekirdi. Bu şekilde hadise daha kolay olurdu. Pompajın da basıncı olmadığı için su patlakları bu kadar fazla yaşanmazdı. Ama biz bu sistemi mecburuz bu şekilde yürütmeye. Su kuyuları açıyorsunuz. Yerin 175 metre 200 metre altına giriyorsunuz. Pompa istasyonundan Ayvalık’a su basıyorsunuz depoya çıkarıyorsunuz o şekilde suyu akıtıyorsunuz” dedi.

Türközen açıklamasında, “Elektrik kesintisi ve su borusu patlağı olmadıktan sonra gece gündüz çalışan ekiplerimiz ile birlikte değerli Ayvalık Halkı’nın da sabrı ile bu sorunun üstesinden geleceğiz. Ben Ayvalıklıyım, burada doğdum, burada büyüdüm. 56 yıldır burada yaşıyorum. Ayvalık Belediye Başkanı olsam da olmasam da ben buradan başka bir yere gitmeyeceğim. Üzerime düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. Ellerim temiz, içim rahat. Ayvalık Halkı’na sabırları ve anlayışı için teşekkür ediyor tek arzumun hep birlikte sağlıklı ve iyi koşullarda yaşamak olduğunu belirtmek istiyorum. Saygı ve sevgilerimle…”ifadelerini kullandı.

Öte yandan; Ayvalık Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Cem Dede de yaptığı açıklamasında, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in açıklamalarına destek verdi.

TÜRKÖZEN’E MECLİS ÜYESİ CEM DEDE’DEN DESTEK GELDİ

Dede, “Benimde evimin suları akmıyor. Vatandaşlarımızın yaşadığı aynı sorunu bende ailemle birlikte derinden yaşıyorum. Ama söz konusu susuzluk sorunu ile ilgili Ayvalık Belediyesi de tüm imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Bizlerde meclis üyeleri olarak sürdürülen çalışmalarda Başkanımız Hasan Bülent Türközen’in sürekli yanında mücadele veriyoruz. Su sorununda kayıtsız kalmıyoruz. Aylardır süren büyük bir titizlikle sürdürdüğümüz çalışmalara rağmen halen daha ilçemizde yaşanılan susuzluk sorunu gerçekten büyük bir talihsizliktir” diye konuştu.