Baraj kotu yanlış ölçülünce evleri su altında kaldı

dersim-kavak-sular-altındaKaynak: Haber Yurdum, 21 Eylül 2013
Tunceli’de baraj sahasında kalan ancak barajdan etkilenmeyeceği gerekçesiyle kamulaştırılmayan evde yaşayan karı-koca baraj suyunun yükselmesiyle taşınmak zorunda kaldı.

Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Obuzbaşı köyü Lemper mezrasında yaşayan Erdal ve Nazime Gedik çiftinin evi Pembelik Baraj sahasında kalmadığı gerekçesiyle kamulaştırılmadı. Bilirkişi raporunda Gedik ailesinin kaldığı evin baraj sahasından etkilenmediği belirtilerek kamulaştırma dışında bırakıldı. Pembelik Barajı’nın su tutmasıyla birlikte su seviyesi Gedik ailesinin yaşadığı eve kadar yükseldi, evde çatlaklar oluşmaya başladı. Baraj kotunun yanlış ölçüldüğünün ortaya çıkmasıyla Gedik ailesi duruma tepki göstererek uzun yıllardır yaşadıkları evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Barajı yapan firmanın daha önce leylek ve serçeler için su tutumunu durdurduğunu belirten Erol Gedik, “Barajı yapan firma su tutulduktan sonra köydeki leylek yuvasının zarar görmemesi için su tutulmasını durdurdu. Evimiz su altında kalıyor, iki yaşlı insan mağdur durumda, bizim leylekler kadar değerimiz yok mu? Doğaya, çevreye saygı göstermek sahip çıkmak iyi de insanlara sahip çıkmak önemli değil mi? Leyleklere gösterilen ilginin onda biri bize gösterilmiyor.” dedi.

Su tutulma işleminin durdurulması için şirket yetkilileriyle görüştüklerini, ancak olumlu bir sonuç elde edemediklerini belirten ev sahibi Erdal Gedik, “Şirket yetkililerine telefon ediyoruz; su evimizin içine girecek, suyu bırakın diye. Bırakamayız su son kotunu bulacak diyorlar. Evimi istimlak etmediler, bedelini ödemediler. Gidecek yerim yok. Nereye gideyim. Gidip başka yerde ev kiralayıp oturacak durumum da yok.” diye konuştu. Bağı, bahçesinin su altında kalması nedeniyle gözyaşlarına hakim olamayan Nazime Gedik, “Benim çocuklarım hep burada büyüdü. Bostanımız, arazimiz, evimiz su altında kaldı. Ben nereye gideyim elim kolum bağlı.” şeklinde konuştu. Gedik ailesi, suyun yükselmesi nedeniyle uzun yıllardır yaşadıkları evlerini terk etti. Barajı yapan şirket ise konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.