HES inşaatı Alabalık (Kaçkal) köyünü mahvediyor

Artvin-alabalık-kaçkal-köyüKaynak: 08Haber, 11 Eylül 2013

Artvin Merkez’e bağlı Alabalık Köyü HES’çilerden şikâyetçi. Kaya İnşaat 6 aydır şantiye kurulumu ve HES tüneli için ormana yol yapıyor. Köylüler taşeron firmanın hiçbir yasal dayanağı olmadığını, buna karşın köyü tahrip etmeye, dere içine pasalar dökmeye devam ettiğini söylüyorlar. Muhtar ile birlikte dilekçe verdiklerini de dile getiren köylüler; “Daha önceleri ilgililere dilekçe verdik. Son dilekçeyi Yaklaşık bir ay önce verdik. Ancak inşaat devam etmektedir.

DERENİN İÇİNE PASALAR DÖKÜLDÜ
Alabalık köyü sakinleri yaptıkları şikâyetler neticesinde firmanın şantiye alanı mühürlendiğini, ancak mührün ertesi gün sökülerek inşaata devam edildiğini de sözlerine ekleyerek; “Yaptığımız şikâyetler neticecinde Artvin İl Özle İdaresi, inşaatı mühürledi. Ancak firma mührü sökerek ertesi gün çalışmasına devam etti. Pasayı derenin içine boşalttılar.  Pasalar dere yatağını doldurdu. Bu dere yılda 2 ay kadar coşkulu akar. Sıkıştığında su bu pasaları alacak aşağıdaki arazileri mahvedecek. Su taşacak. Bu köyün ve derenin doğal yapısını bozduğunuzda bundan sonra her türlü olumsuzluğu yaşamaya mahkûm ulursunuz.

GELECEĞİMİZDEN TEDİRGİNİZ
Doğayı bu kadar hor bir şekilde parçalamak hiç kimsenin hakkı değildir, haddi de değil. Çünkü doğanın intikamı her zaman ağır olmuştur. Tünel Yanaşma yollarının pasaları da yamaçtan boca ediyor. Biz ormandan bir dal kessek devlet başımıza dikiliyor. Hesap soruyor, direk mahkemeye veriyor. Bu firma resmen katliam yapıyor. Biz devletimize bağlı, kendi halinde vatandaşlarız. Anayasa da devletin asli görevlerinden birisinin vatandaşın güvenliğini sağlamak olduğunu biliyoruz. Bizim bu köyde güvenliğimiz yoktur.

BİZ CANSUYU HİAKEYİSİNİ DE İYİ BİLİYORUZ! 15 SULAMA KANALI SUSUZ KALIYOR
Bu HES yapılırsa köyde yaşam iyice yok olacak. Zorlaşacak. Bu HES bizim varlık sebebimiz olan deremizi, suyumuzu alıyor, borularla, tünellerle götürüyor. İnşaat esnasında bile bu kadar büyük zarar verdikten sonra gerisini düşünemiyoruz bile. Alabalık Deresi bu köyün ve bu vadinin canıdır. Onu aldığınızda geriye boş yamaçlar kalır. Cansuyu hikâyesini de biz iyi biliyoruz. Suyumuz 8 ay zaten az cansuyu olarak akıyor. Bu derenin 20 civarında sulama kanalı var. 10 civarında değirmen var. tarım amaçlı yapılan 15 su kanalı olumsuz etkileniyor. Çünkü HES’in altında kalıyor.

BU KÖYDE 400 KOLONİ ARI VAR. İNŞAAT BAŞKLADIKTAN SONRA ARILAR ÖLMEYE BAŞLADI!
Kaçkal deresi bize ve burada yaşayan canlılar ancak yetiyor. HES bu suyu aldığında hepimiz ve diğer tüm canlı yaşam olumsuz etkilenecek. Bunu görmek için ille de yaşamak gerekmiyor. Karadeniz’de yöremizde yapılan HES’lerden biliyoruz ki vadiler kuruyor ve her şey olumsuz etkileniyor. Örneğin köyümüzde ortalama 400 koloni arı var. Biz bir kovandan yaklaşık 30 kilo bal aldık. Ancak bu inşaat başladıktan sonra arılarımızda azalma oldu. Arılar çiçek açmış olan kekik gibi bitkilere konuyor. Ancak nektarın üstü toz olduğu için nektarı alamıyor, tozdan etkilenerek arı çiçekten kovana dönene kadar ölüyor!. Bizim bu zararımızı kim karşılayacak? Yollarımızı bozdu, kısaca huzurumuz kalmadı. Endişe içindeyiz.
Hes tüneli ve kanal inşaatında yapılan patlamalar yerleşim yerinin hemen üstünden geçtiği için büyük tehlike oluşturmaktadır. Biz devletimizden yardım ve ilgi bekliyoruz. Bu köyün kuruluşu yüzlerce yıl öncesine dayandığını burada bulunan tarihi eserlerden biliyoruz. Köyümüzde bulunan kaya kilise, kemer köprüler burada yaşamın binlerce yıl öncesine var olduğunu ve bu alabalık Kulak deresi sayesinde olduğunu özelikle vurgulamak istiyoruz.

SAYIN VALİMİZİ KÖYÜMÜZE DAVET EDİYORUZ.
HES köyümüzü tamamen olumsuz etkileyecektir. Biz mücadelemizi hep hukuki zeminde aradık, bundan sonra da öyle olacak. Ancak yapılan girişimler bu şekilde etkisiz kalırsa da demokratik hakkımızı kullanıp,  köylüler olarak hep birlikte protesto da edeceğiz. Çünkü sesimizin bir an önce duyulması gerekiyor. İş işten geçtikten sonra ah vah neye yarar. Biz şimdiden ah ediyoruz. Sayın Valimizden, İl genel sekreterimizden, Tarım İl Müdürlüğünden, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünden acil ilgi ve yardım beklemekteyiz. Sayın Valimiz görevine yeni başladı. Bu vesileyle köyümüzü ziyaret edip söylediklerimizi yerinde görmesini arzu ediyoruz.” İfadelerine yer verdiler.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK