Köylüler, baraj inşaatını durdurdu!

koyluler_baraj_insaatini_durdurdu_jpgKaynak: Batman Çağdaş, 24 Eylül 2013

Dört Bakan’ın temel atma törenine katıldığı Hasankeyf’te, Kesmeköprü köylüleri yol kesti…
Ilısu barajı altında kalacak olan Batman merkeze bağlı Kesmeköprü köyü sakinleri, arazilerinin kamulaştırılıp Hasankeyflilere tahsis edileceği duyumları üzerine baraja giden yolu kesti. Köylülerden Abdulkerim Tapkan; “Dört bakan Hasankeyflilerle toplantı yaptı. Biz de gizli katıldık. Baraj altında kalmayan topraklarımızı alıp Hasankeyflilere vereceklerini söylediler. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

köylüler yoluKÖYLÜLER, YOL KESTİ
Dört Bakan’ın Hasankeyf’te yapılacak dört köprünün temel atma töreninin ardından Batman Merkeze bağlı Kesmeköprü köylülerü, arazilerinin Hasankeyflilere verileceği duyumları üzerine baraja yolunu kesip, eylem yaptı. Yolu sabah saatlerinde kapatarak, araç giriş-çıkışına izin vermeyen köylüleri Jandarma ikna edemeyince çalışma durdu. Çocuk ve kadınların da katıldığı eylemde ‘Kırlangıç değiliz T.C. vatandaşıyız, göç etmek istemiyoruz’, ‘Tarlalarımız bizden alınıp Hasankeyflilere hediye ediliyor’ ve ‘Göçün mimarı DSİ’ yazılı dövizler açıldı. Köprülerin temel atma törenine katılan Bakanların basına kapalı olarak Hasankeyflilerle toplantı yapıldığını belirten köylülerden Abdülkerim Tapkan; “Dört Bakan Hasankeyflilerle toplantı yaptı. Biz de toplantıya gizli katıldık. Baraj altında kalmayan topraklarımızı alıp, Hasankeyflilere verileceğini belirttiler. Yıllardır Hasankeyf’e komşuyuz. Aramızda sadece Dicle nehri geçiyor. Biz de yeni Hasankeyf’te yer almak istediğimizi belirttik. Ancak kabul etmediler. Bizi ise Hasankeyf’ten uzak bir yere taşıyacaklar” dedi.

koyluler-yol kesti“GÖÇE ZORLANIYORUZ”
Jandarma ekiplerinin uyarılarına rağmen yolda eylemlerini sürdüren köylüler, haklarını almayana kadar yolu terk etmeyeceklerini belirtti. Kesmeköprü muhtarı İhsan Yıldız, göçe zorlandıklarını belirterek; “Topraklarımızı yarı fiyatına bizden alıp, bizi göçe zorluyorlar. Yıllardır Hasankeyf’le iç içe yaşadık. Bir sorunuz yok. Aramızda sadece Dicle nehri geçmesine rağmen DSİ bizi ayırmak istiyor. Çocuklarımız bile aynı okula gidiyorlar. Biz bunu kabul etmediğimiz için eylem yaparak sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi. Köylülerin yol kapatması nedeniyle Jandarma güvenlik önlemleri aldı. Köylüler, ikindi saatlerine kadar eylemlerini sürdürdü.