Longoz Ormanları hepimizin!

kirklareli-igneada-longoz-ormanlari-1351692612Su Hakkı Kampanyası (SHK) olarak  19-22 Eylül 2013 tarihlerinde Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) ve Thrakis Doğal Yaşam ve Kampçılık tarafından gerçekleştirilen gençlik kampındaydık. Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Politikaları üzerine atölyeler, doğa yürüyüşleri, uzman akademisyenler eşliğinde biyolojik çeşitlilik üzerine saha çalışmaları, doğa kampçılığı üzerine temel eğitimler, yaygın öğrenim teknikleri temelli grup çalışmaları, Limanköy Deniz Feneri, Dupnisa Mağarası ve Tarihi Top Dökümhanesi ziyaretleri gibi etkinliklerin yapıldığı kampa 18 ilden 50’ye yakın genç katıldı.

1234755_632127190165348_133830707_n

Ayrıca Kırklareli içersinde ormanlık ya da sulak alan ayırımı yapmadan her yeri saran onlarca taş ocağını, Armağan Barajı gibi sorun yaratan çeşitli su yapılarını ve Beğendik’te yapılması planlanan termik santralinin proje alanını ziyaret ederek, bölgenin suyu, toprağı ve biyolojik zenginliğini yerinde görme imkanı bulduk. Beğendik’te planlanan termik santralinin bulunduğu proje alanını da ziyaret edip, taş ocakları, termik santraller ve yol genişletme çalışmaları gibi doğaya zarar veren projelere karşı mücadele veren yerel aktörlerle de buluştuk.

Ergene Havzası’nda yaşanan endüstriyel ve kentsel kaynaklı su kirliliği ve temiz su kaynaklarının tükenmesi gibi sorunların temelinde İstanbul’un dur durak bilmeyen büyümesi var. Sürekli göç alan ve göçü kontrol altına almak yerine pompalayan dev projelerle (Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Yenişehir projeleri) nüfusu 122 ülkeyi geride bırakan mega kent, civarındaki diğer şehirlerin ve hatta Marmara Bölgesi’nin yaşam kaynaklarını hızla kirleterek tüketiyor. İstanbul’daki kentleşmenin Ergene Havzası üzerindeki etkilerini araştırmak ve şimdiye kadar yapılmış olan çalışmaları güncelleştirmek, gerek yereldeki gerekse İstanbul’daki aktivistlerin mücadelesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu araştırmanın gerçekleşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yakında Ergene Havzası’nın güncel durumunu websitemiz üzerinden paylaşacağız.   

DAYKO Kurucu Başkanı Nusret Türkkan ve Kırklareli temsilcisi Göksal Çidem ile Thrakis Doğal Yaşam ve Kampçılık’a gösterdikleri konukseverlik için teşekkür ederiz.