Su Hakkı Kampanyası Bülteni – 2013 yazından derlediklerimiz

AKTİVİTELER:


Binlerce kişi Kadıköy’de #direngezegen dedik

“İklimi değil sistemi değiştir” sloganıyla Kadıköy’de yapılan mitinge katılan binlerce kişi, AKP’nin enerji ve çevre politikalarını protesto etti. 140 ülkeden “350″ kampanyası aktivistlerinin de yer aldığı, Küresel Eylem Grubu, Greenpeace, TEMA, DSİP, Yeşil Düşünce Derneği’nin yanı sıra çok sayıda yerel ekoloji inisiyatifinin katıldığı yürüyüşe Gezi direnişinin atmosferi damgasını vurdu. Devamı…

Kentsel dönüşüm projeleri durdurulsun!

Basına ve Kamuoyuna 29 Mayıs 2013 İstanbul – İstanbul kapitalizmin hızla büyüyen baskıları altında eziliyor. Binyıllar boyunca kültürel ve biyolojik çeşitliliğin birlikteliğine mekan olan bu eşsiz kent, ekolojik ve sosyal sınırlarının eşiğine geldi. Birbiri ardına gerçekleştirilen sözde “kentsel dönüşüm” özdeyse “gasp” projeleri sayesinde, semtler insanlarından, mahallelerinden ve parklarından arındırılıyor. Sosyal ve doğal yapısından uzaklaştırılan yaşam alanları, ekonomik kazanç getiren tüketim merkezlerine dönüştürülüyor. Devamı…

Diren Karaburun, artık yalnız değilsin!

Karaburun Kent Konseyi 17-18 Ağustos tarihlerinde “Karaburun’a iyi bak” adlı bir etkinlikler dizisi gerçekleştirdi. Amaç enerji projelerinden balık çiftliklerine, yarımadanın doğal ve kültürel yapısını yok eden gelişmelere karşı direnişin sesini yükseltmekti. İlk günde projelerden etkilenen köyler ziyaret edilirken, ikinci günde bunlarla nasıl mücadele edileceğine yönelik bir panel gerçekleştirildi. Devamı…

 

SU HAKKI PROGRAMI AÇIK RADYO’DA VE WEB SİTEMİZDE:

 

“Tarihi İstanbul Çeşmeleri Kurtarılmalıdır” kampanyası

94.9 Açık Radyo’da Salı günleri saat 16:00’da yayınlanan Su Hakkı programında, konuğumuz Avniye Tansuğ ile 1984-1986 tarihlerinde faaliyet gösteren “Tarihi İstanbul Çeşmeleri Kurtarılmalıdır” kampanyasını ve o süreçte yaşanan gelişmeleri konuştuk. Devamı…

İklim değişikliği ve kuraklık

Açık Radyo’da her Salı saat 16:00′da yayınlanan Su Hakkı programında iklim değişikliği ve kuraklık meselesini dünya ve Türkiye ölçeginde ele alıp tartıştık.. Devamı…

Karaburun Yarımadası’nda neler oluyor?

Su Hakkı’nda Karaburun Kent Konseyi’nden İpar Buğra ile Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES), Endüstriyel Balıkçılık, Kaçak Avlanma ve Taş Ocaklarının doğa ve toplum üzerindeki etkilerini konuştuk. Devamı…

İklim krizi ve sel felaketleri

Su Hakkı programında bu hafta iklim krizi, sel felaketleri ve gezegenin durumunu ele aldık. Devamı…

Temmuz ayı gündemi

Su Hakkı’nda Gezi Parkı, Üçüncü Köprü, Büyük Atlayış (Big Jump), Alakır Nehri’ndeki HES’ler, Avrupa Vatandaş Girişimi’nin yürüttüğü Su ve Hıfzıssıhha Hakkı Kampanyası gibi Temmuz ayı gündemini oluşturan konuları Akgün İlhan ve Nuran Yuce yorumluyor. Devamı…

Baraj ve HES’lerin kültür mirasına olumsuz etkileri

Gezi Parkı’ndan Hasankeyf’e kadar kültürel mirasımız büyük projelerin tehdidi altında. Su Hakkı’nda arkeolog Banu Aydınoğlugil ile baraj ve HES’lerin kültür mirasları üzerindeki olumsuz etkilerini ele aldık. Devamı…

Müziğin diliyle Su Hakkı

Açık Radyo’da her Salı saat 16:00’da yayınlanan Su Hakkı programında bu hafta suyun hikayesini ve su hakkını müziğin diliyle anlatıyoruz. İşte şarkıların diliyle su… Devamı…

Türkiye’nin enerji politikaları ve yerel muhalif hareketler

29 Haziran Cumartesi günü 350.org tarafından düzenlenen “Global Power Shift / Dünyanın Eksenini Değiştir” adlı, “İklimi değil sistemi değiştir” sloganıyla başlayan Kadıköy mitingine binlerce kişi katıldı. Su Hakkı’nda Greenpeace Yerel Hareketler Koordinatörü Reşit Elçin ile bu mitingin hazırlanma sürecini ve Türkiye’nin sürdürülemez enerji politikalarına karşı çıkan muhalif hareketleri konuşuyoruz.. Devamı…

Su Hakkı’nda Fırtına Vadisi’ni konuştuk

Her hafta Salı günleri 16:00’da yayınlanan Su Hakkı’nda Fırtına Vadisi’nden Uğur Biryol ile vadinin başına gelenleri, baraj ve HES projelerini ve vadinin geleceğini konuştuk. Devamı…

Damacana Skandalındaki son durum (1)

Su Hakkı’nda Gıda Güvenliği Hareketi’nden Mehmet Şensoy ile geçtiğimiz yaz aylarında ortaya çıkarılan damacana sulardaki skandalı ve şu anda ciddiyetini hala koruyan durumu ele aldık. Devamı…

Damacana Skandalındaki son durum (2)

suhakki-acikradyo-logo-100Su Hakkı’nda Gıda Güvenliği Hareketi’nden Mehmet Şensoy ile geçtiğimiz yaz aylarında ortaya çıkarılan damacana sulardaki skandalı ve şu anda ciddiyetini hala koruyan durumu ele aldık. Devamı…

Uluslararası Nehirler Konferansı

suhakki-acikradyo-logo-100Su Hakkı’nda Doğa Derneği’nin evsahipliğinde Damocracy hareketiyle birlikte düzenlenen Uluslararası Barajlar Konferansı’nı, ardından yapılan görüşmeleri ve yol kapama eylemi gibi etkinlikleri ele aldık. Devamı…

 

MAKALELER:

 

‘Kilimli köyünde insanlık suçu işleniyor: Sesimizi duyun!’

Van’ın Çaldıran ilçesine 25 km uzaklıkta Kilimli köyünün su problemi 2000’li yıllarda başlamış. Bu tarihten önce köylüler, su ihtiyaçlarını her köyde olduğu gibi 1960’larda yapılan köyün ortak çeşmesinden karşılıyorlarmış. Devamı…

Yap çocuğu, kap suyu!

Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesi’ne bağlı Tozaklı Köyü’nün muhtarı Ali İnan, 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren ‘Bir çocuk yap, bir yıl su bedava olsun’ adlı bir proje başlatıyor. Zira bu köy fena halde göçten muzdarip. Muhtar da çareyi bedava suyla çocuk yapmaya teşvikte bulmuş. Devamı…

Çeşmeler: “Mahallenin çeşmesindeki su mahallelinindir”

Bu yazıya eşlik eden fotoğraftaki çeşme ve sebil, 1777 yılında I. Abdülhamit Han tarafından yaptırılmış. Osmanlı barok mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak tarihe geçen çeşmenin bugünkü hali ise içler acısı. Devamı…

Bingöl’e 618 MW’lık, 1 milyar TL’ye malolacak HES geliyor

Çözüm süreciyle beraber, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya girişimcilerin ilgisinin arttığı bir gerçek. Ancak bu durum bölge halkını sadece refah ve kalkınmayla değil, doğal kaynakların talanı ve ekosistemlerin geri dönülmez seviyede yıkıma uğraması gibi Türkiye gerçekleriyle de tanıştıracak. Devamı…

Adalar elden gidiyor mu?

Çevre Bakanlığı, Doğal Sit Alanı Kapsamında olan Yassıada ve Sivriada’nın korumasını genelgeyle kaldırdı. 28.06.2013 tarihinde askıya çıkarılan revize 1/5000 Planda “Askeri Yasak Bölge” lejandı kaldırılıp, yerine “Turizm + Kültürel Tesis Alanı” konulmuş olacak. Bu, iki adanın da kıyı kanunu işlemeyecek biçimde imara açılacak olması anlamına geliyor. Devamı…


Bunu enerji için yapmıyorlar, peki neden yapıyorlar
2006′da tüm derelerin işletme lisansı kaynağından döküldüğü akarsuya kadar 1800 şirket tarafından alınmış durumda; buna civar dağ ve tepeler de dâhil. Bölge halkı şirketleri köylerine, vadilerine sokmama konusunda kararlılığını sürdürmekle beraber işin vahameti inanılmaz derecede. Devamı…
Sen de gel!

Şişli’nin yeşil alanlarından biri olan Maçka Demokrasi Parkı’ndan içeri doğru girerken bu yazıyı göreceksin, sakın şaşırma… Devamı…

Köprü değil, katliam projesi

Temeli 29 Mayıs 2013′te atılan Üçüncü Köprü’nün imar planlarında ve projede belirtilen yerde değil, yanlış bir güzergâhta yapılmaya başlandığı haberi geçtiğimiz haftanın gündemine bomba gibi düştü. Devamı…

Paylaşmanın mekânı Taksim ve Gezi

Taksim Meydanı gittikçe artan sayıda ve çeşitlilikte insan için önemli bir mekân haline geldi. Bundan yaklaşık bir buçuk ay önce Taksim Yayalaştırma projesi kapsamında Gezi Parkı’nın Divan Oteli ve Elmadağ tarafındaki ağaçlar, yolu genişletme bahanesiyle kepçeyle sökülmeye başlanmıştı. Devamı…

Toma için değil, yaşam için su

Doğa belgeseli izlemenin milli spor olduğu Türkiye’de Gezi Parkı direnişiyle birlikte ülke insanı TOMA denilen türle içli dışlı oldu. Kiminin TV ya da bilgisayar başından izleyip, kiminin de İstanbul başta olmak üzere çeşitli kent sokaklarında yüz yüze geldiği bu varlıkla ilgili ileri geri pek çok şey yazıldı ve çizildi. Devamı…

Şiddete destek, yaşatmaya köstek

Türkiye kamu vicdanı son bir kaç gündür polis kurşunuyla can veren Ethem Sarısülük cinayetiyle çalkalanıyor. Vicdanları bu kadar sarsan, Ethem’in üzerinde silah namına hiçbir şey bulunmaması değil sadece. Devamı…

Kentler siyasetçilerin oyuncağı olamaz

İnsanların en temel hakkı olan gösteri yapma ve görüşlerini ifade etme hakkının demokratik bir hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru olduğunu Türkiye’de yönetimler nasıl kolayca unutuyorlar? Nasıl siyasal kararlarla neyin suç, neyin suç olmadığına karar verebiliyorlar ve insanları cezalandırabiliyorlar? Devamı…

Toprak, rant ve isyan

Türkiye kamu vicdanı son bir kaç gündür polis kurşunuyla can veren Ethem Sarısülük cinayetiyle çalkalanıyor. Vicdanları bu kadar sarsan, Ethem’in üzerinde silah namına hiçbir şey bulunmaması değil sadece. Devamı…

Oscar Olivera’dan Gezi Parkı ile dayanışma mesajı

Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülmesine karşı başlayan pasif direniş, günler içinde büyüyerek ülke çapında bir sosyal muhalefete  dönüştü. Devamı…

 

VİDEOLAR:

 

Alakır için binlerce imza (galeri + video)

imctv-akgunilhan-665Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Nehri üzerinde hidroelektrik santrali (HES) kurulmasına karşı çıkan vatandaşlar, topladıkları 20 bin imzayı Antalya Valiliği’ne verdi. Devamı…

Ahmetler Köyü köylüleri HES’e karşı yaşam için direniyor (video)

HES mağduru Ahmetler Köyü sakinleri yola kurdukları barikatta neden HES’e direnmek zorunda olduklarını anlatıyor. Devamı…

 

SU HAKKI HABERLERİ:

 

Sarıbudak Deresi resmen kurudu! Muhtar iş makinesiyle vadide su arıyor!

Bilim insanları son 10 yıldır sürekli uyarıyor. Küresel ısınmadan söz ediyorlar. Dünyayı büyük bir kuraklık ve susuzluğun saracağını, 21. yüzyılın su savaşlarına sahne olacağını söylüyor. Devamı…

Erdoğan yavruları ölüme bıraktı

Başbakan’ın alabalık bıraktığı bölgeye sekiz HES yapılacak. Salarha Deresi HES denemesinde iki saatte kurumuştu. Devamı…

Nereye ve kimden kaçıyorsunuz? Neyi kaçırıyorsunuz?

Alakır Nehri Kardeşiliği’nden açıklama: ADO şirketinin Alakır Vadisi’ndeki Büyükalan Köyü’ne Alakır 1 ve Alakır 2 HES’lerini yapabilmesi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alması gerekiyor. Devamı…

Köylüler baraja karşı yol kapattı

efemcukuru-altin-madeni-deneme-iznine-iptal Üç yıl önce Siirt’tin Şirvan ilçesine bağlı Yolkaya (Deyîna) köyü sınırları içinde yapımı Norveç menşeli Statkraft Enerji A.Ş. tarafından üstlenilen ve bölgede bulunan 18 köyü etkileyecek olan Çetin HES Barajı’nın yapım çalışmaları devam ediyor. Devamı…

Rize’de HES protestosu

alakirnehrindehesedurdurma Şimşirli köyünde yapılması planlanan HES’i protesto etmek için kara yolunu trafiğe kapatan grup adına, “Vatandaşa kestirilmeyen ağaçlar firma tarafından kesiliyor” açıklaması yapıldı. Devamı…

Pülümürlüler HES’e tepkili

suyunozellestirilmesinekarsikampanya Dersim’in Pülümür İlçesi’nde Aksa Elektrik tarafından yapılması planlanan ve 5 köyü etkileyecek olan hidroelektrik santrale (HES) tepki büyüyor. Kuzulca, Taşlık, Ünveren, Süleymanuşağı ve Yarbaşı köyleri yaptıkları toplantılarla HES’in zararlarını konuşup, neler yapacaklarını tartışıyorlar. Devamı…

Rize’de HES deneme üretimi başladı, Salarha Deresi kurudu

Rize’de kent merkezi ile birlikte 10 ilçe, 5 belde ve 25 köyde yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Salarha Deresi’ne kurulan hidroelektrik santrali deneme üretimine başladı, suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca derede su kalmadı. Devamı…

Irmağımızın bekçisiyiz

Boğazpınar köyü yakınlarındaki Karasu Irmağı üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı köylüler protesto yürüyüşü yaptı. Devamı…

HES tepkisi büyüyor

Kemer’de Kesme Boğazı ve Ağva Çayı bölgesine yürüyüş düzenleyen çevreciler, burada yapımı gündeme gelen HES’in doğaya vereceği zarara dikkati çekti. Devamı…

İki HES’in arasında kalan köye üçüncüsü geliyor

Toroslar’da yaşayan 79 yaşındaki çapulcu Ramazan amca, HES yapmak için Alakır Nehri’nin kıyısındaki bahçesine giren ve “burayı bize sat, para vereceğiz” diyen şirket yetkililerine, “biz para pul değil, huzur istiyoruz yanıtını verdi ve ekledi: “burayı Gezi Parkı’na çeviririz!” Devamı…

Alakır ve Ağva Çayı’na İki HES Daha Geliyor

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi ile Kemer ilçesinde milli park sınırı içerisinde yer alan Ağva Deresi’nde iki ayrı HES projesinin ÇED Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Devamı…

Son 10 yılın çevrecilik karnesi

abdsıse HES’lerden orman talanına yol açan 2B yasasına, zeytinciliğin sonunu getiren yönetmeliklerden binlerce ağacı ve canlı türünü yok edecek ‘çılgın’ projelere, neler yapıldı? Devamı…

Köylüler HES şirketini yargılıyor

Tortum’da köylülerin yaptığı suç duyurusu sonucu HES şirketi yetkilileri yargılanmaya başlandı. Ancak buna göz yuman kamu görevlileri soruşturma izni verilmediği için ya da dokunulmazlıkları dolayısıyla yargılanamıyor. Suç; çevreyi kasten kirletmek. Devamı…

Özgüven: Su hayattır, satılamaz

Suyu 10 metreküpe kadar ücretsiz yaptığı için yargılanan, ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla ceza alan Dikili Belediye Başkanı CHP’li Osman Özgüven, belediye başkanlarına suyu halka ücretsiz götürme çağrısında bulundu. Özgüven, “Tüm belediyeler suyu halka bedava götürmelidir. Su hayattır, satılamaz” dedi. Devamı…