Baraj sularının bastığı köyde can pazarı

baraj goletinde can pazariKaynak: cnnturk.com, 19 Ekim 2013
Dün gece saat 21.30 sıralarında meydana gelen olayda, Hacı Ahmetli Köyü’nde aynı aileye ait 6 bahçe ve 3 ev sel suları altında kaldı.Yoldan geçmekte olan minibüs ise 2 metreden fazla derinlikdeki şiddetli sel suyuna kapıldı. Araç, içindeki 2’si bebek 6 kişiyle birlikte devrilirken, can pazarı yaşandı.

Minibüs sürüklendi

Bu sırada Kurban Bayramı nedeniyle İstanbul’dan anne ve babasını ziyarete gelen 38 yaşındaki Nejat Işık tesadüfen olayı görüp, ‘can kurtaran yok mu?’ çığlıkları üzerine yüzerek batan minibüse ulaştı.

Çamurlu sel suları arasında uzun bir uğraş sonucu minibüsün kapısını açmayı başaran Işık, araçta bulunan biri 3 aylık, diğeri 2 yaşında 2 bebeği kurtarıp, ardından tüm aileyi yüzerek emniyetli bir yere çıkarmayı başardı.
Hacı Ahmetli Köyü muhtarı Sadık Koç ise daha önce köy halkı olarak şikayet dilekçesi verdiklerini, sürekli aynı tehlikeyle karşı karşıya bulunduklarını ifade etti.

Muhtar Koç, mühendisler tarafından projede eksik ve hatalı yapılanmalar olduğunda kabul edilmesine rağmen, herhangi bir önlem alınmamış olmasına da tepki gösterdi.

Alaplı çayı taştı
Zonguldak’ın Alaplı İlçesinde sağanak nedeniyle Alaplı Çayı’nda su seviyesi yükseldi. Çayın taşması nedeniyle kapalı pazaryeri yolu sular altında kalırken, birçok araç yolda mahsur kaldı. Araçlarda mahsur kalan vatandaşlar Alaplı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince, araçlar da çekicilerle kurtarıldı.

Çayköyü Sarıkadı Mahallesi’nden geçen derenin de taşması sonucu bazı evler sular altında kaldı. Mahalle sakinlerinden Ferdi Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmur sularının Sarıkadı Deresi’nin koruma duvarını aşması sonucu 4 evi su bastığını söyledi.

Evlerdeki suları boşaltmaya çalıştıklarını ifade eden Demirci, mahalleye geçiş yolunun kapandığını ve dere kenarındaki evlerin akıbetini bilmediklerini kaydetti.

Kapalı pazaryeri yolunda sel sularının ortasında aracıyla mahsur kalan İsmail Türkoğlu da Alaplı Çayı’ndan gelen suyun yolu kapladığını belirterek, “Yolda sular yükselince kaçamadım. Zabıta ekipleri ve çekici gelmesiydi mahsur kalacaktık” dedi.

Bu arada Alaplı Belediyesi’ne, Kavukkavla Deresi’nin taşması sonucu bir alabalık tesisinde mahsur kalanların olduğu yönünde ihbarların geldiği bildirildi.

İstinat duvarı çöktü

Karabük’te yağmur istinat duvarını yıkınca, asfalt yolun yaklaşık 30 metrelik kısmı çöktü. Çöken yolda, moloz yığını altında kalan otomobil vinçle çıkarıldı.

Yenice ilçesinde iki gün önce kaybolan ineklerini aramaya çıkan baba ve kızı, çaya düşerek boğuldu.

Bartın’da ise yağmur dereleri taşırdı. Yollar göle döndü. 2 köy köprüsü su altında kaldı, bazı güzergahlarda ulaşım aksadı.

Bolu ve Düzce’de de suyla dolan altgeçitler zor anlar yaşanmasına neden oldu.