Her yere HES’e gerek yok!

GunesPanel28Kaynak: Gerçek Gündem, 28 Ekim 2013
AKP, enerji gerek deyip heryere HES yaptırıyor. Oysa yenilenebilir enerji görülmüyor.

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Elektrik ve Elektronik grubundan meclis üyesi Özkan Mucuk, yenilebilir enerji kaynakları içerisinde yer alan güneşe daha fazla ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de güneşten verimli oranlarda yararlanılabilen gün sayısının Almanya’nın üç katı olduğunu belirten Mucuk, “Almanya enerji ihtiyacının yüzde 30’unu güneş enerjisinden sağlıyor. Buna rağmen bizim ülkemiz ise enerji ihtiyacının yüzde 1’ini güneşten sağlıyor. Maalesef şu an enerji muslukları boşa akıyor. Biran önce boşa akan muslukların önüne geçmemiz gerekiyor” dedi.

EBSO Sanayi Odası Elektrik ve Elektronik grubundan meclis üyesi Özkan Mucuk, evrenin en önemli güç kaynağı olan güneşten Türkiye’nin yararlanma miktarının düşük olduğunu belirtti. Yenilebilir enerji kaynakları içinde güneşin en kullanışlı kaynak olduğunu vurgulayan Mucuk şöyle konuştu:

“Ülkemiz enerji konusunda çok şanslı bir konumdadır. Rüzgar ve güneş açısından çok iyi bir noktadayız. Son zamanlar yenilenebilir enerji konusunda ülkemizde çalışmalar var. Rüzgar tribünleri fazlalaşmaya başladı. Ama evrenin en büyük güç kaynağı olan güneşten yararlanma noktasında ise ülkemizde yeterli yatırım yapılmıyor. Bu alanda yeterince yatırım yapılmasının sebebi ise mevzuatlardan kaynaklanıyor. Yatırımcının önünü açan mevzuatlar yok. Bu alana yatırım yapmak isteyenler çok zor gereklilikleri tamamlayarak yatırım yapabiliyor. Bu alanda mevzuatların düzenlenmesi gerekiyor.”

‘BOŞA AKAN MUSLUKLARIN ÖNÜNE GEÇELİM’

Enerjinin çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu ve dünyada ithalat ve ihracatı yapılan birinci ürün olduğunu belirten Mucuk, Türkiye’nin elindeki kaynakları en etkin şekilde kullanması gerektiğini söyledi. Yenilebilir enerji kaynaklarında en kolay ulaşılan kaynağın güneş olduğunu kaydeden Mucuk şonları söyledi:

“Rüzgar panelini her yere kuramazsınız. Jeotermal deseniz her yerde çıkmıyor. Oysa ki güneş enerjisi her yerden elde edebileceğimiz bir kaynaktır. Güneş panelinden elektrik üretiminin pratikliği ve kullanımı çok daha kolay olduğunu düşünüyorum. Gaz ve petrole bağımlı bir ülkeyiz. Yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacımız çok yüksek. Almanya enerji ihtiyacının yüzde 30’unu güneşten sağlıyor. Buna rağmen bizim ülkemiz ise enerji ihtiyacının yüzde 1’ini güneşten sağlıyor. Maalesef şu an enerji muslukları boşa akıyor. Biran önce boşa akan muslukların önüne geçmemiz gerekiyor.”

DAHA FAZLA TEŞVİK GETİRİLMELİ

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) lisans almadan ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlerin önündeki engelleri kaldırdığını anlatan Özkan Mucuk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yönetmelikle, lisanssız elektrik üretiminde 500 kilovat olan sınır, 1 megavata çıkarıldı. Tabi bu da önemli bir hamle oldu. Çünkü lisans çıkarmak çok zor bir ve masraflı bir işti. Ama küçük kullanılıcılara serbestlik getirildi. Bu yatırımların önünü açacak bir durumdur. Küçük ve orta seviyelerde bir fabrikaya kurulan güneş enerjisinden elektrik sağlayan sistem yaklaşık 3 sene içinde kendini amorti edebilecek kapasitedir. 1 megavata kadar kurulan tesisler için devlet 10 sene elektrik satın alımı garanti ediyor. Ben bu paneller ile ilgili araştırma yapmak üzere incelemelerde bulundum. Tayvan’da bu işin yapan çok sayıda firma ile görüşmeler yapma imkanı buldum. Bu konuya ilişkin bilgi kirliliği ve bilgi açlığı var. Görevim icabı piyasada yaşanacak yanlış kullanımların önüne geçmek için çalışmalar yaptım. Bu yüzden firmalarımızın güneş enerjisinden elektrik üretimi konusuna daha fazla eğilmesi gereklidir. Hem onlar için kazançlı olacak hem ülkemiz için.”

Cihan DURAK/ İZMİR (DHA)