Köylüler Hes için ayaklandı

koyluler-hes-icin-ayaklandi-antalyaKaynak: Haberler3, 29 Eylül 2013
Antalya’nın Akseki İlçesi Gümüşdamla Köyü’nde yapımı durdurularak yıkım kararı verilen hidroelektrik santrali (HES) inşaatının yeniden başlaması üzerine, köylüler eylem yaptı.

Gümüşdamla Köyü’nde yapımına 2010 yılında başlanan HES’e, bölgedeki su kaynaklarına ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkan köy sakinleri, yürütmenin durdurulması istemiyle Antalya İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İnceleme yapan bilirkişi heyeti, 30 Kasım 2012’de HES inşaatının durdurulması yönünde rapor hazırladı. Mahkeme, HES inşaatının durdurulmasına ve yıkılmasına karar vererek, mühürledi.Karara rağmen bölgede yeniden inşaat çalışmalarının başladığını iddia eden Gümüşdamla Köyü sakinleri, sabah saatlerinde inşaat alanına giderek eylem yaptı. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 400 kişilik grup, ellerinde Türk bayrakları ve dövizlerle HES inşaatının önüne geldi.

‘HES istemiyoruz’ diye slogan atan grup, alkışlar ve ıslıklarla tepkisini dile getirdi. Jandarma ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı HES inşaatı önünde basına açıklama yapan Gümüşdamla Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği üyesi Mehmet Özkan, HES inşaatının mahkeme kararına rağmen hukuksuz şekilde devam ettiğini söyledi.

ÇADIR KURUP NÖBET TUTACAKLAR

İnşaatın 30 Kasım 2012’de mühürlendiğini ve yıkım kararı verildiğini hatırlatan Özkan şunları söyledi:

“Burada hukuka rağmen doğa kıyımı yapılıyor. Şirket mahkemenin kararını temyiz etti. Yasal süreç devam ederken ilgili firma burada hiçbir proje ve inşaat yokmuş gibi yeni bir proje hazırlayarak yeni bir ÇED süreci başlatmıştır. İlgili bakanlık ise firmaya izin vermiştir. Hiçbir kurum ve merci hukukun, mahkemenin üzerinde değildir. Burada bir çalışma yapılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Mahkemenin sonucu beklenmelidir. İnşaatın girişine çadır kurup nöbet tutacağız. Şirketin hiçbir araç ve çalışanının mahkeme sonuçlanana kadar çalışmasına izin vermeyeceğiz.”

‘SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ’

Gümüşdamla Muhtarı Muharrem Menteş ise şöyle konuştu:

“Mahkemenin verdiği bir iptal kararı var. Muhtarlığımıza bildirilmeden, halkın haberi olmadan mühürlenen HES inşaatında tekrar inşaat başlanmıştır. Bu hukuksuzluk ve haksızlık giderilene kadar mücadele edeceğiz. Köy halkı yasal olmayan bir işin yapılmasına izin vermeyecektir. Burada sürekli yaşayan insanlar olarak doğamızın, suyumuzun yok edilmesine seyirci kalmayacağız.”