Çadırda “Hes” Nöbeti

Ahmetler_kanyonu-HES-direnisiKaynak:Haberler.com, 26 Kasım 2013
Antalya’nın Manavgat ilçesi Ahmetler köyü sakinleri, Ahmetler Kanyonu’na yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali’ni engellemek için kanyona çadır kurdu. Yağmur ve soğuk havaya rağmen çadırda 24 saat nöbet tutan köyüler, HES lisansının iptal edileceği güne kadar nöbetlerine devam edeceklerini söyledi.

Ahmetler Köyü’nde yaşayan köylüler yaklaşık 1 aydır Ahmetler Kanyonu’na kurdukları çadırda HES projesine karşı mücadelelerini sürdürmeye devam ediyorlar. Köylüler yağmur ve soğuk havaya aldırış etmeden günlük yaşantılarını devam ederken, soğuktan korunmak için yatkıları ateşte yemeklerini de pişiriyorlar. Lüküs lambası eşliğinde gece nöbetlerine devam eden köylüler, HES lisansının iptal edilmesini bekliyor.

YOKSUL BİR KÖY

Ahmetler köyünde yaşayan emekli Türkçe Öğretmeni Mustafa Koç, “Köylülerimiz Hidro Elektrik Santrali (HES) yapılacağını duyunca sularının, topraklarının, yaşadıkları yerlerin ellerinden alınacağını gördü. Ahmetler Köyü çok yoksul bir köy ama köyde 300’den fazla üniversite mezunumuz var. HES’in getireceği zararları bilen insanlar bunlar” dedi. Köylülerin gece gündüz nöbet tuttuğunu kaydeden Koç, “Burada köylülerimiz yağmur altında soğukta 24 saat nöbet tutuyorlar. Burada hayat şartları çok zor. Barınma, yemek ve diğer ihtiyaçlar çok zor şartlarda karşılanıyor” şeklinde konuştu.

ÇED SORUNU

Manavgat da avukatlık yapan ve hidro elektrik santrali projesinin iptali için çalışma yürüten tek avukat olduğunu ifade eden Avukat Ramazan Ecevitoğlu ise Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hakkında bilgiler verdi. Ecevitoğlu, “Antalya Valiliği projeyle ilgili rapor istediğinde görevli olan Milli Parklar İl Müdürlüğü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü de rapora açık bir şekilde 4 kilometrelik tünelin inşa edileceği kanyon yatağını göremedik dediler. Bunlara rağmen ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Bu da şu demek oluyor. Kanyon görülmeden karar verilmiş demektir. Lisansın iptali için yargıya başvurduğumuz da zaman aşımından dolayı bir sonuç alamadık” şeklinde konuştu.

Köylüler doğal hayatın benzersiz olduğu kanyondan ve köylerinden vazgeçmeyeceklerini sonuna kadar bekleyeceklerini belirtiler.