Dicle Nehri ile Hevsel’deki talana karşı yürüyoruz!

19 Kasım diyarbakir eylemiMezopotamya Ekoloji Hareketi, “Dicle Nehri’nin satılmasına, Hevsel Bahçeleri’nin yapılaşmaya açılmasına ve HES’lere  izin vermeceğiz!” talepleriyle 19 Kasım tarihinde Diyarbakır’da eylem çağrısı yapıyor. Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin eylem için hazırladığı çağrı metni aşağıda.

Dicle Nehrinin Satılmasına, Hevselin Yapılaşmaya açılmasına ve HES’ lere İzin Vermeyeceğiz!

Kültürel öneme sahip Amed Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için 2012 yılından beri çaba sarfeden Amed halkının emeklerini ve tarihini yok etmek için kolları sıvayan DSİ ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Dicle Vadisi’ni “Yapı Rezerv Alanı” olarak ilan etmesiyle beraber tarihi Hevsel bahçeleri; Dicle Nehri üzerine kurulacak üç Hidroelektrik santral (HES) projelerinin hayata geçmesiyle sular altına gömülerek tamamen yok edilmek isteniyor.

HES lerin Yapımı, Vadinin talanı ve yok edilmesi için birçok şirket başvuru yapmış, Amed’ in 5 bin yıllık geçmişe sahip hevsel bahçeleri ve Dicle vadisini yok etmesi için gerekli izinler DSİ tarafından ihalesi yapılarak verilmiştir. Dicle Vadisi’ndeki HES’lerden biri Hantepe Köyü civarında, diğeri Bismil, üçüncüsü ise yeni ulaşıma açılan Bağıvar Köprüsü civarında yapılacak. Bağıvar Köprüsü civarında yapılacak olan HES’in biriktirdiği suların tarihi On Gözlü Köprü’ye kadar şişmesi de bekleniyor.

HES Projelerinin sonuçlandırılmasıyla birlikte Dicle nehri 20 yıl içinde tamamen yok olacaktır. Bu 3 HES projesi Amed halkına da Amed e de hiçbir yarar sağlamayacak sadece bir şirketin ceplerini doldurmaktan öteye gitmeyecektir.

Amed e yatırım yapmak ve Enerji üretmekse niyetiniz, Güneşlenme açısından birinci olan Amed’in Güneşine yatırım yapın, doğa katili ve binlerce yıllık tarihimizi yok edecek HES Projelerine değil.

 

Onurlu Amed halkını yani sizleri bir kez daha tarihimize, kültürümüze yani yaşam alanlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

 

  • Kürdistan doğası, Dicle Vadisi Sahipsiz Değildir.
  • Dicle nin Yakarışını Duyduk, Satılmasına İzin Vermeyeceğiz.
  • Hevsel  ve Dicle Vadisi  Amed Halkınındır Sahip Çıkacağız.
  • Tüm canlıların yaşam hakkı olan Dicle, Bir şirketin malı değildir.
  • Amed’in damarlarında dolaşan Dicle Bizimdir.

 

Yürüyüş Güzergâhı: Dağkapı Meydanından Dicle Nehri köprüsüne

Yürüyüş Tarihi: 19 Kasım Salı

Yürüyüş Saati:13.00

Mezopotamya Ekoloji Hareketi