İçten HES’leri savundu

AW000474Kaynak: Diyarbakır Söz, 22 Kasım 2013
Ak Parti Milletvekili Cuma İçten, kent merkezine Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan 3 HES’e ilişkin yaptığı açıklamada, HES’lerin dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanıldığını ve ekonomiye de çok ciddi katkıları olduğunu ileri sürdü.

DİYARBAKIR-Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, son günlerde Diyarbakır’da gündemi meşgul eden Hidro Elektrik Santrali’ine (HES) ilişkin açıklama yaptı.

Milletvekili Cuma İçten, Türkiye’de HES’lerin lisanslarının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından verildiğini söyledi. İçten, “Şu anda Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 2 tane HES bulunmaktadır. Bunların dışında Diyarbakır’da bir HES yoktur. Lakin HES’lerin dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanıldığını ve ekonomiye de çok ciddi katkıları olduğu da açıkça ortadadır. Kaldı ki biz, Ak Parti iktidarı olarak Güneydoğu’da gerek barajlar, gerek Hidro Elektrik Santralleri, gerekse rüzgar ve güneş enerjisi santralleri üzerinden enerji üretiminin yapıldığı bir bölgeyi hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken de çevreye de, doğal hayata da, dokuya da zarar vermiyoruz. Etütleri, fizibiliteleri yapılıyor ve eğer sakıncalı, zararlı bir durum söz konusuysa asla girişimde bile bulunmuyoruz. Biz Diyarbakır’a katkı sağlayacak her güzel şeye evet deriz ama zarar verebilecek en ufak bir şeyde ise hayır demesini de biliriz” dedi.

“ÇEVREYE TARİHE VE DOĞAL DOKUYA ZARAR VEREN HERŞEYE KARŞIYIZ”

DSİ Bölge Müdürlüğü’nün, Dicle Nehri üzerinde 1, 2 ve 3 numaralı HES inşa edilebilecek alanları projelendirdiğini belirten Cuma İçten, bunlardan birinin Dicle Barajı’nın 30 kilometre aşağısında yer aldığını söyledi. İçten, “İkincisi On Gözlü Köprü’ye yakın olan bölgede ve üçüncüsü ise Bismil’e 15 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Yalnız burada gezi kamuoyunun yanıltıldığı nokta şu; biz zaten halkı yanlış bilgilendiren ve her fırsatta provoke ettikleri 2 numaralı alan olan yerde bu projemizi hayata geçirmeyeceğiz. Buna biz de hayır diyor ve kabul etmiyoruz. Onun dışında kalan yerlere HES yapılmasında bir beis görmüyoruz. Zaten bu projelerin raporları geldiğinde ki bu raporlar DSİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ÇED raporlarının uzun çalışmalarından sonra gelmektedir, göreceksiniz ki; devam eden bu süreç sonunda söz konusu olan iki numaralı yerde yani Hevsel Bahçeleri’nin olduğu yerde HES için onay çıkmayacaktır. Sonuç olarak 2 numaralı HES yapılmayacaktır” şeklinde konuştu.

“DİCLE VADİ PROJESİNİ DİYARBAKIR’A KAZANDIRACAĞIZ”

Milletvekili oldukları 12 Haziran 2011’den beri Diyarbakırlılara bir söz verdiklerini belirten Cuma İçten, bu sözün de Dicle Vadisi Projesi olduğunu söyledi. İçten, “Bu proje hayata geçtiğinde 10 kilometrekarelik bir dev göletimiz olacak ve çevresinde Diyarbakırlılar yepyeni bir yaşam alanına kavuşacaklar. Piknik yerleri, yüzme havuzları, spor alanları, dinlenme bölümleriyle dünyanın modern örneklerinde olduğu gibi yepyeni bir sosyal yaşam alanı ortaya çıkacak. Bunların yapılması için Çevre Bakanlığı tek katı geçmeyen yeni bir imar planı oluşturacak. Ama bu imar düzenlemesinde apartmanlar, iş yerleri, AVM’ler olmayacaktır. Yani rantla ilgili bir şey olmayacak. Biz bu bölgede barajlar, HES’ler, sulama kanalları, çevre yolları, kavşaklar ve hava alanları yaptık. Belediyelerin yapması gereken projeleri yaptık, tamamladık. Madem her şeye bu kadar duyarlı bu kadar karşısınız, Kırklar Dağı’ndaki ucubeler yapılırken neredeydiniz? Tarihi dokusu olan, hikayeleri olan ve türkülerde bile adı geçen o doğa harikasına bu eziyet yapılırken neredeydiniz? Kırklar Dağı hepimizindir, Diyarbakırlılarındır. Dicle Vadisi Projesi Kırklar Dağı gibi olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“UCUBELERE SES ÇIKARMAYANLAR GÜZELLİKLERİ BALTALIYOR”

Ucubelere ses çıkarmayanların güzellikleri baltaladığını söyleyen Milletvekili Cuma İçten açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sonuçta, Diyarbakır’ın gelişmesini, yatırım almasını, büyümesini ve dünyayla entegre olmasını istemeyenler, BDP’li belediyelerden de destek alarak HES’leri bahane edip, Dicle Vadisi Projesi’ni engellemeye çalışmaktadırlar. Ama ben de diyorum ki Diyerbekirimizin çehresini değiştirip, herkese yepyeni ve dünya standartlarında bir sosyal yaşam alanı açacak bu güzide projemiz Dicle Vadisi’ni engellemeye kimsenin gücü yetmeyecektir.”.