Köylülerden HES protestosu

1414381Kaynak: Haber3.com, 24 Kasım 2013
Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ne bağlı Kadıbükü Köyü’nde toplanan yaklaşık 100 kişi Araç Çayı havzasına yapılması planlanan HES projesini protesto etti.

Safranbolu ile Kastamonu arasında yer alan Araç Çayı üzerine yapılması planlanan HES inşaatını köylüler protesto etti. Öğle saatlerinde Kadıbükü, Çıraklı, Toprakcuma, Sarıahmetli, Davutobası, Akören, Çerçen, Kuzyaka, Navsaklar ve Sat köylerinden gelen 100 kişi Kadıbükü Köyü’nde toplandı. Aralarında Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Beyza Üstün’ün de bulunduğu grup ‘Su hayattır satılamaz’, ‘HES’e hayır’, ‘Hava, su, toprak vazgeçilmezdir’, ‘Doğanın gücü satılık değil’, ‘Bizim çocukluk aşkımız Araç Çayımız’, ‘Bizim çayımıza dokunma’, ‘Dereleri akışına bırak’, ‘Vadime dokunma, derelere özgürlük’ yazılı dövizler açarak, ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’, ‘Dereler özgürdür özgür akacak’ sloganları attı.

Kadıbükü Köyü Çevre Platformu adına konuşan Gizem Aygün, Araç Çayı havzasında bulunan dokuz köy olarak yapılması planlanan HES projesine karşı çıktıklarını belirterek, “Dokuz köy yüzyıllardır doğal yapısı bozulmadan yaşamış kültürel değerlerimizdir. Araç Çayı ise bu köylerin can damarıdır, kan damarıdır. İçme suyumuz bu çaydan karşılanıyor, tarım ve hayvancılığımız onun sayesinde yapılıyor. Araç Çayı Havzası resmi olarak bölgemizin ismini aldığı endemik bir bitki olan Safran bitkisinin üretim alanıdır. Köylerimizde yetişen bu bitki türü yok olacaktır. Sularımızı adeta ipotek altına alan bu uygulama ile sulanabilen tarım alanlarımız ve hayvanlarımız susuz kalacaktır. HES uygulamalarından tüm dünya vazgeçerken ülkemizde bunların uygulanmaya çalışılması toprağa ve suya ihanettir” diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün ise köylülerin mücadelesinde muhtarların büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu kadar yaşamın içine müdahale edildiğinde sizler ayağa kalkıyorsunuz ve asla taviz vermiyorsunuz. Bir alkışta kıymetli muhtarlarınıza. Çünkü suyu kendi sermayelerine sokabilmek için bu saldırıların altında en önemli hedefleri muhtarlar. Bir şekilde kendi yanlarına çekiyorlar ve ondan sonra köydeki mücadeleyi, halkın mücadelesini kırmak kolay oluyor. Ama bütün muhtarlar onların yanında değil, olması gereken yerde, halkın yanında” dedi.

Yaklaşık iki saat süren protesto eyleminin ardından köy meydanında toplanan vatandaşlara pilav, döner ve aşure ikram edildi.

BD(MÇ/SS)

DHA