Ahmetler’de direnişin zaferi

ahmetlerde-direnisin-zaferiKaynak: Birgün, Doğu Eroğlu, 13 Aralık 2013
Ahmetler Köyü’ndeki HES nöbetinin 42’nci gününde şirkete ait iş makineleri kanyonu terk etti.

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler Köyü yakınlarına yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan ve 40 günü aşkın süredir şantiye yakınlarına kurdukları direniş çadırında mücadele veren köylüler, taşeron inşaat şirketinin kanyonu terk etmesiyle rahat nefes aldı. Ahmetler Köyü sakinlerinden Ayhan Demir BirGün’e yaptığı açıklamada, şirkete ait iş makinelerinin kanyondan çekilmesine karşın direnişin süreceğini, HES projesi tamamen iptal edilene kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Ahmetler Kanyonu’na yapılması planlanan boru tipi mikro HES projesine karşı Kasım ayında direnişe geçen ve pek çok defa taşeron inşaat şirketi Tatoğlu firmasının tuttuğu güvenlik görevlilerinin saldırısına uğrayan Ahmetler Köyü sakinleri, şirkete ait iş makinelerinin inşaat sahasından çekilmesiyle ilk kazanımlarına ulaştılar. HES’e karşı direniş çadırının kuruluşunun 42’nci gününde, iş makinelerinin HES yapılması planlanan bölgeden, Güçlüköy mevkiinde bulunan şantiyeye çekilmesiyle birlikte, jandarma da bölgedeki bekleyişini sonlandırdı. İş makinelerinin bölgeden ayrılmasına karşın Ahmetler Köyü sakinlerinin direniş çadırındaki bekleyişi ise sürüyor.

HES, SEÇİMDEN SONRAYA KALDI

Ahmetler Kanyonu’ndaki son gelişmeleri BirGün’e anlatan Ayhan Demir, iş makinelerinin alandan ayrılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, direnişin henüz başında olduklarını ifade etti. İş makinelerinin çekilmesinde kış şartlarında inşaat yapmanın zorluğu, yaklaşan yerel seçim atmosferi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nden şirkete gelen uyarıların etkili olduğunu söyleyen demir şöyle konuştu: “Seçim atmosferinde böyle bir projenin sürdürülmesi riskli bulundu. Dolayısıyla yerel seçimlerden sonra yeniden kanyona göz dikebilirler. Harekete geçtiklerinde kanyonumuzu, doğamızı ve suyumuzu korumak için yine burada olacağız.”

HÂLÂ SORUŞTURMA YOK

Demir, taşeron şirketin tuttuğu eli silahlı grupların köylülere yaptığı saldırılar hakkında hâlâ hukuki bir gelişme yaşanmadığını da sözlerine ekledi. HES şirketinin silahlandırdığı grupların defalarca köylüye ateş açtığını, jandarmadan güç alarak yapılan saldırılarla ilgili şikâyetçi olduklarını ve suç duyurusunda bulunduklarını belirten Demir, “Olaylar tüm Türkiye’nin gündemine geldi. Biz her saldırının ardından yasal olarak her yola başvurarak yaşadıklarımızı anlattık. Polise ve jandarmaya ifade verdik ancak hâlâ savcılık tarafından ifadeye çağrılmadık. Dolayısıyla bu konuda adli bir soruşturma başlatıldığına yönelik bir işaret yok” ifadelerini kullandı.