Danıştay’a HES ayarı

danistayahesayariKaynak: Gazeteport, 5 Aralık 2013
Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’dan sonra, Danıştay’ın da yapısı değiştiriliyor. Yeni tasarının Danıştay’ın HES’ler ve kentsel dönüşüm kararları konusunda verdiği olumsuz kararları engellemeye yönelik olduğu öne sürüldü.

TBMM’ye sunulan tasarıya göre, İdari Dava Daireleri Kurulu, 30 üye atanarak sürekli hale getirilecek. Kamulaştırma, Özelleştirme, Turizmi teşvik satış, tahsis ve kiralama işlemleri, çevresel etki değerlendirme işlemleri, Afet riski alanların dönüştürülmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararlarıyla ilgili davalarda ivedi yargılama yapılacak. Bu davalar bir ayda karara bağlanacak. Yürütmenin durdurulması ya da reddine ilişkin verilecek kararlara itiraz da edilemeyecek.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ”İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kalıcı hale getirilmesinin amacı Hükümet’in Danıştay’a hakim olma arzusudur. HES davalarından ihale davalarına kadar bir çok konuda Hükümet’in elini rahatlatacak şekilde bir yapılanma amaçlanıyor” dedi. Hamzaçebi, görev sürelerinin bitmesine 3 yıl kalan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda görevli hakimlerin görevlerine de son verileceğini söyledi.

YENİ TASARI

Yeni yasa tasarısına göre, İdari Dava Daireleri Kurulu, her idari dava dairesinden ikişer üyenin katılımıyla oluşacak. Vergi Dava Daireleri Kurulu da, vergi dava dairelerinin başkanları ile her vergi dava dairesinin kendi üyeleri arasından seçeceği üçer üyeden oluşacak. Ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemler ile uygulama işlemlerine karşı aynı dilekçeyle dava açılamayacak.

Dava açma süresi 30 gün ve ivedi yargılama usulünün uygulandığı davalarda 15 gün olacak. Aynı maddi ve hukuki nedene bağlı ve birbirine emsal teşkil edebilecek nitelikte olan davalar da grup davası olarak kabul edilecek. Grup davaları nedeniyle ilgili dava daireleri kurulu tarafından verilen karara uygun olarak grup dava kararını veren mahkeme ya da diğer mahkemelerce verilen kararlar aleyhine kanun yollarına başvurulamayacak.