Kadıköy’de on binler buluştu: “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk”

22aralik-11Kadıköy’de bugün yağmaya, talana, doğa katliamına karşı on binlerce kişinin bir araya geldiği mitingde, rüşvete, yolsuzluğa, hırsızlığa ve hükümete olan tepki büyüktü. Polis, bir ara alanın girişlerinden birine gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı.

Kent Hareketleri, Kuzey Ormanlara Savunması ve Dayanışma Koordinasyonlarının çağrısıyla yapılan mitingde, İstanbullular, Numune Hastanesi ve Sögütlüçeşme olmak iki koldan Kadiköy İskelesi’ne yürüdü.

Numune kolu

Kadıköy Numune hastanesinin önünde aralarında 2B hak Sahipleri Platformu, Beylerbeyi Derneği, Gaziosmanpaşa Halk İnisiyatifi, Abbasağa Park Forumu, Konut Hakkı Koordinasyonu, Tozkoparan Mahallesi Derneği, Çiftehavuzlar Koruma Platformu, Gülbağ Forumu ve Avcılar Gezi Dayanışması, Diren Bakırköy Forumu, İstanbul Hepimizin İnisiyatifi’nin aralarında bulunduğu kent hareketleri, LGBTİ örgütleri Küresel Eylem Grubu, Antikapitalist Öğrenciler, Su Hakkı Kampanyası, çeşitli siyasi partiler ve kitle örgütlerinden oluşan binlerce kişi yürüdü.

Söğütlüçeşme kolu

Sögütlüçeşme’den ise aralarında Kuzey Ormanları savunması, Gülsuyu-Gülensu halkı, park, mahalle, üniversite ve semt forumları, HDK, Karadeniz İsyandadır, Gezi Direnişi tutsak aileleri, anarşistler, HDP, BDP, SDP, ESP ve demokratik kitle örgütleri üyesi binlerce kişi miting alanına yürüyüşe geçti. En önde Kuzey Ormanları Savunması’nın “Kuzey ormanları yedirtmeyeceğiz” pankartı taşınırken, kortejin önünde bisikletli insanlar, “Yaşamı savunmak için pedallıyoruz” pankartını açtı.

Yolsuzluğa tepki

Eylemde yolsuzluk skandalına tepki gösteren dövizler yer aldı. Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin isimleri ve Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş’ın annesinin adı okunarak “yaşıyor” sloganı atılan yürüyüşte binler , “Her yer Taksim her yer direniş”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” , “Hırsız var” sloganlarını attı.

Küresel Eylem Grubu: Başka bir kent mümkün!

Eyleme Numune Hastanesi önünden “Güneş rüzgar bize yeter! Başka bir kent mümkün!” ana pankartıyla katılan Küresel Eylem Grubu kortejinde de yolsuzluk ve rüşvete karşı tepki vardı.

Sık sık “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganı atan KEG aktivistleri, tahliye edilmeyen BDP’li siyasetçiler için “Vekiller dışarı, rüşvetçiler içeri” sloganı attı.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna adı karışan bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış’ın isimleri bağrılarak “İstifa!” sloganlarının atıldığı KEG kortejinde, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz, kimsenin askeri olmayacağız”, “Hiç kimse asker doğmaz”, “Kürt halkına özgürlük”, “Biz antikapitalistiz” sesleri yükseldi.

KEG’le birlikte yürüyenler “Kuzey Ormanını kaça sattınız?”, “Rant + rüşvet + sermaye = Kentsel dönüşüm”, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Diren Gezi diren gezegen”, “Yol, su dedik, yolsuzluk değil!”, “%99’uz, çapulcuyuz, kazanacağız” dövizleri ve büyük “Anticapitalista” pankartı taşıdı.

KEG’in arkasında Antikapitalist Öğrenciler “Kızlı erkekli, geceli gündüzlü kent” pankartıyla, Su Hakkı Kampanyası ise “Musluktaki temiz suyumu geri ver” pankartıyla yürüdü.

Polis saldırdı

Miting için gruplar alana gelirken, polis, kısa bir süre Söğütlüçeşme kolundan gelenlerin giriş yaptığı yerde çatışma çıktı. Polis, kitleye tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Bir süre devam eden gerginlikten sonra polis geri çekildi ve miting başladı.

(marksist.org)

 

Eylemden fotoğraflar:

22aralik-19

22aralik-07

22aralik-11

22aralik-10

22aralik-18

22aralik-06

22aralik-20

22aralik-17

22aralik-16