Saklıkent HES’ten kurtuldu!

saklikenthesiptalKaynak: Atlas, Yusuf Yavuz, 9 Aralık 2013
Muğla ve Antalya illerinin sınırlarının kesiştiği noktada bulunan Saklıkent Kanyonu yakınında kurulmak istenen HES projesi, yöre halkının ve yaşam savunucularının tepkilerinden dolayı geri çekildi. Kiler Holding bünyesinde faaliyet gösteren Ekol Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapımı planlanan Bulgurlar Gebeş HES projesi için EPDK’ya yapılan üretim lisansı başvurusu firma tarafından geri çekilirken yöre halkının projeye karşı açtığı dava da düşmüş oldu.

Muğla’nın Fethiye, Antalya’nın ise Kaş ilçeleri sınırında bulunan dünyaca ünlü Saklıkent Milli Parkı’nın sınırında Eşen Çayı üzerinde Kiler Holding bünyesindeki Ekol Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen Bulgurlar Gebeş HES projesine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Aralık 2008’de üretim lisansı verildi. Ancak projeyle ilgili hazırlıklarını tamamlayan firma, ÇED sürecinde yöre halkının sert tepkisiyle karşı karşıya kaldı. Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi ağırlayan Saklıkent Kanyonu ve çevresinin projeden olumsuz etkileneceğini düşünen yöre halkı, çok sayıda eylem yaparak tepkilerini ortaya koyarken ayrıca Bulgurlar Gebeş HES için üç ayrı dava açtı.

FİRMA LİSANSIN İPTALİ İÇİN EPDK’YA BAŞVURDU

Su Kullanım Hakkı Anlaşması ve üretim lisansının iptalinin yanısıra ÇED Olumlu Kararı’nın da iptali istemiyle açılan davalar sürerken, yöre halkının kararlılığını da gören firma, 30 Nisan 2013 tarihinde EPDK’ya başvurarak üretim lisansının iptalini ve bu kapsamdaki teminat mektubunun iadesini talep etti. Firmanın talebini değerlendiren EPDK ise 26 Mayıs 2013 tarihinde talebi kabul etti. Böylece bölgenin en önemli akarsuyu olan Eşen Çayı ve yan kolu Karaçay üzerinde bulunan 9 HES projesinden biri, halkın tepkisi nedeniyle geri çekilmiş oldu.

LİSANS İPTAL OLUNCA DAVA ‘KONUSUZ’ KALDI

Firmanın üretim lisansının iptalini istemesinin ardından konuyla ilgili açılan dava da düşmüş oldu. Yöre köylüleri ve yaşam savunucularının oluşturduğu Saklıkent Koruma Platformu’nun avukatı Bora Sarıca, firmanın üretim lisansının iptalini istemesinin ardından, Danıştay’ın davayla ilgili görüşünün “davanın konusuz kaldığı” yönünde olduğunu belirterek, nihai kararın da kısa sürede kendilerine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

AV. BORA SARICA: ‘HALKIN TAVRI FİRMAYA GERİ ADIM ATTIRDI’

Yöre halkının HES projesi karşısında kararlı bir direnç gösterdiğini ve firmanın geri adım atmasında bunun etkili olduğunun altını çizen Sarıca Saklıkent çevresinde önemli bir turizm faaliyetinin de yürütüldüğünü belirterek, “burada HES yapılacağı duyulunca, daha iş makinaları alana gelmeden ciddi bir mücadele başlamıştı. Ardından Saklıkent Koruma Platformu oluştu ve önemli eylemler gerçekleştirildi. Çünkü burada önemli bir ekonomik faaliyet de yürütülüyor. İnsanlar işlerini kaybetmek istemiyorlardı. Sonuçta yöre halkının kararlı tavrı firmaya geri adım attırdı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

FİRMA LİSANS İPTALİNİ DOĞRULADI

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz firma yetkilileri ise EPDK’ya yapılan lisans iptali başvurusunu doğrularken herhangi bir açıklama yapamak istemediklerini belirttiler.