HES’e karşı çıkınca işinden oldu

HESe-karsi-cikinca-isinden-olduKaynak: Radikal, 14 Şubat 2014
Rize Belediyesi’ne ait Andon İçme Suyu Tesisleri’nde 15 yıldır bekçi olarak çalışan Yusuf Esir ise işsiz kaldı. Esir, Rize’de 300 bin kişiye içme suyu sağlayan Andon Deresi’ne HES’e kurulmasına karşı çıkınca, önce görev yeri değiştirildi. 65 kilometre uzaklıktaki Kalkandere ilçesinde bir şantiyede görevlendirildi.
Buna rağmen, Andon Deresi’nin üstüne, köydeki evinin tam önüne HES tesisi yapılmasına karşı çıkan Yusuf Esir’e önceki gün de Rize Belediyesi’nden gelen bir yazı ile iş akdi fesh edildi. Esir’e gönderilen ihbarnamede şu ifadelere yer verildi:
“Bölgedeki faaliyetleri durdurmak amacıyla ikamet ettiğiniz Küçükçayır köyündeki bir grup vatandaşla organize bir şekilde kurumumuzun yürüttüğü işleri sabote etmek, Rize Valiliği’nin talimatıyla orada bulunan Jandarma ekiplerine rağmen imalat işini durdurmak üzere eylem ve engelleme yapmaktasınız. Toplu iş sözleşmesinde bulunan ceza cetvelinin 23’üncü ve 25’üncü maddelerine göre bu fiilinizin cezası direkt ihraç olarak belirtilmiştir.”
Kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne başvuran Yusuf Esir, “Evimin yanında tapulu arazilerimde HES yapacaklar. Buna karşı çıktığım için işten çıkarıldım. Hakkımı sonuna kadar arayacağım” dedi.

İNEK SATTIRAN, İŞTEN ATTIRAN BİR MÜCADELE

Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için 3 ay önce Küçükçayır Köyü’nde iş makineleriyle boru döşeme çalışması başlatılmıştı. Bölgede HES’lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal ile ona destek veren Yusuf Esir’in öncülüğündeki köylüler, çalışmaları engellemek amacıyla kamyonetlerini çalışma yapılacak alanın önüne çekerek nöbet tutmaya başladı.
4 gün önce Kazım Delal’in işleri nedeniyle il dışına çıkmasının ardından HES şirketi çalışanları, 50 jandarma eşliğinde iş makineleriyle köye geldi. Jandarma, çekici ile çalışmayı engelleyen araçları kaldırdı, direnen Nazım Delal ile Yusuf Esir’i gözaltına aldı. Ardından da köyde HES çalışması başladı