Sayenizde artık Datça’yı daha sağlıklı günler bekliyor!

Datca-asbestli-su-imza22 Ocak tarihinde sitemizde “Datça asbesti hak etmiyor!” başlığı ile Datça’daki asbestli yani kanserojen su şebekesi borularının kaldırılmasını talep eden bir imza kampanyasından sizleri haberdar etmiş ve kampanyaya destek olmaya çağırmıştık. Datça’dan Özlem Tansa, change.org üzerinden sürdürülen imza kampanyasına 33 binden fazla kişinin imza verdiğini, imzalar sayesinde Belediye Başkanı’nın konu hakkında açıklamada bulunduğunu bildiriyor. Özlem Tansa’nın imza verenlere teşekkürünü ve bu güzel haberi biz de sizlerle paylaşmak istedik.

Sayenizde artık Datça’yı daha sağlıklı günler bekliyor!

Size çok güzel haberlerim var! Hep beraber Datça’nın sesini duyurmayı başardık. Tebrik ederim! Sayenizde artık Datça’yı daha sağlıklı günler bekliyor!
“Datça asbesti hak etmiyor! Datça’da kanserojen içmek, yemek, solumak istemiyoruz. Asbestli su şebekesi borularımızın değiştirilmesini istiyoruz,” diyerek hep beraber güçlerimizi birleştirdik, tam 33.049 kişi olduk.
Tek başıma durup hayıflanmak yerine, bir yerden başlamak gerek diyerek başlattığım kampanya sayesinde sizlerle buluştum. Hep beraber yöneticilere seslenerek defalarca kez talebimizi dile getirdik. Ve sonunda Datça’nın en kısa sürede asbestli borulardan kurtulması için çalışmaların başlamasına önayak olduk.
Kampanya açıldığından beri hep beraber konuyu gündemde tuttuk. Yaptığımız sosyal medya paylaşımlarıyla Datça’nın sesini çok uzaklara duyurduk. Türkiye’nin dört bir yanından imzalar yağdı. Bu hafta, attığımız imzaların ve yarattığımız etkinin sonuçlarını almaya başladık.

Ve güzel haber geldi Datça Belediyesi’nden.
Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, belediyenin resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklama ile; “…Şu aşamada  takdir edileceği gibi kesin bir takvim vermemiz mümkün değildir.  Bütün bu çalışmalar yanında asbestli boruların değiştirilmesiyle birlikte, su şebekesi ile birlikte kuyular ve terfi hatları dahil otomasyona bağlanacak ve modernleştirilecektir.  Bunun mali kaynağı  için İller Bankası yardımcı olacağı gibi, Çevre  ve Şehircilik Bakanlığı da mali destek verecektir… Halen bizzat Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası nezdinde temaslarıma devam etmekte ve proje için çalışmalar yapmaktayım. Kamuoyuna gelişmeler hakkında  gerektiğinde açıklama yapacağız. Özellikle kampanya başlatarak ve buna katılarak bize bu konuda yardımcı vatandaşlarımıza  ve duyarlı yurttaşlarımıza  tekrar teşekkür ederim,” diyerek durumla ilgili yapılacak çalışmaları duyurdu.
Bunu bir araya gelmeden asla başaramazdık. Yıllar boyunca sürüncemede kalan bir konunun bu kadar sahiplenilmesi, kaldırıldığı raftan inmesi hepimizin bir araya gelmesinden doğan gücün sonucu.
Bu süreçte şunu anladım, “Ben tek başıma ne yapabilirim ki?” demek yerine cesaret edip yola koyulmak ve azmetmek gerek. Başka türlü yıllar sürecek bir mücadelenin en büyük adımlarını hep beraber kısa bir sürede attık.

Şimdi ne yapacağız?
Başta gönüllü olarak dahil olan DAÇEV olmak üzere hepimiz süreci yakından takip ederek yarattığımız etkinin sonuçlarının hayata geçirilmesi için konunun takipçisi olacağız. Bu büyük adımın atılmasındaki rolümüzü unutmadan, gelecekte de gözümüzü Datça’nın üzerinde tutacak, sadece boruların değiştirilmesini değil boruların tamir ve tadilat aşamasında da belediyenin gerekli uyarıları yapması, işçilerin sağlığını gözetmesi için de takipçiliğe devam edeceğiz.
Desteğiniz ve dayanışmanız için çok teşekkürler!

Özlem Tansal