Brezilya’da kuraklık ürün fiyatlarını sert artırdı

Kuraklık Brezilyada urun fiyatlarini artirdiKaynak: Wall street, 5 Mart 2014

Brezilya’nın on yıllardır geçirdiği en kötü kuraklık ekinlere zarar verirken, emtia fiyatlarını da artırıyor.
Güney Amerika ülkesinin en çok çiftçilik yapılan bazı bölgelerinde yağmur genelde en yoğun olduğu yılbaşından bu yana çok az yağdı. Rekor oranda kahve, şeker ve soya fasulyesi üretimi bekleyen işlemciler, analistler ve hükümet yetkilileri tahminlerini azaltırken, vadeli emtia fiyatlarının artmasını sağlıyorlar. Bunun tüketiciler için anlamı gelecekte bu ürünlere daha fazla para ödemek olacak.

Kahve vadelileri fiyatları yılın başından bu yana yüzde 67 yükseldi. Ham şeker fiyatlarındaki artış ise yüzde 8 oldu. Soya fasulyesi fiyatları da yüzde 8 yükseldi.

Brezilya’nın kilit bir öneme sahip olduğu piyasalarda fiyatlardaki ani yükseliş, küresel emtia piyasasının nasıl çok fazla üretim endişelerinden yeterince üretim olmayacağı endişelerine kolayca savrulduğunu gösteriyor. Analistler Brezilya’daki durumun aynı zamanda bir süredir istikrarlı bir seyir izleyerek şirketler ve kişisel tüketiciler için avantajlı bir ortam sağlayan fiyatlarda da volatiliteye yol açacağını belirtiyor.

Brezilya dünyanın en büyük kahve ve şeker üreticisi ve ihracatçısı. Soya fasulyesinde ise bu yıl ABD’yi geçmesi beklenen Brezilya’nın bu kuraklıktan sonra geçemeyeceği söyleniyor.

New York merkezli bir danışmanlık firması olan Sarhan Capital CEO’su Adam Sarhan, “Bu yıl Brezilya’daki hava dünya genelindeki emtia fiyatları için en büyük sürpriz oldu. Ne zaman beklenmedik ve özellikle kuraklık gibi tahmin edemeyeceğiniz bir dış etken olsa bütün arz-talep dengesini değiştiriyor” dedi.