Mersin’de ücretsiz su hakkı eylemi

mersinde ucretsiz su hakki eylemiKaynak: Mersinhaber, 5 Mart 2014
Mersin Kent Dayanışması üyeleri, suyun vazgeçilmez ve temel bir insan hakkı olduğunu ve satılamayacağını belirterek, mevcut ve seçilecek belediye başkanları ile MESKİ’den suyun ücretsiz olmasını istediler. Mersin Kent Dayanışması üyeleri, öğle saatinde Zeytinlibahçe Caddesi üzerinde bulunan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü önünde toplandı. Burada ‘Su Haktır Satılamaz Herkes İçin Sağlıklı Ücretsiz Su’ yazılı pankart açan grup, Mersin’de suyun ücretsiz olmasını istedi.

Mersin Kent Dayanışması adına açıklama yapan Mustafa Yıldız, suyun insanın ve diğer canlıların yaşamının devamı için vazgeçilmez ve temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. “Bugün suyumuzun karşı karşıya olduğu tehlike, uluslararası ve yerli sermayenin suyumuzu bir ticaret malı olarak tarif edip alıp, satıp, kar etme isteğinden kaynaklanmaktadır” diyen Yıldız, amacı sadece halka ihtiyacı kadar sağlıklı suyu ulaştırmak olması gereken kamu kuruluşlarının da ‘Sudaki Marka’ gibi sloganlarla bu durumu meşrulaştırdıklarını öne sürdü. Sokak ve parklardaki çeşmeler kapatılarak veya bakımsız bırakılarak insanların şişelenmiş suya mahkum edildiklerini de ileri süren Yıldız, sokak hayvanları ve diğer canlıların görmezlikten gelindiğini kaydetti.

Bu yıl yağışların az olması nedeniyle kuraklık beklendiğine işaret eden Yıldız, ücretsiz suya İzmir’in Dikili Belediyesi’ni örnek gösterdi. Yıldız, “İzmir’in Dikili Belediyesi’nde ücretsiz su uygulaması ile su tüketiminde tasarruf sağlanabileceği görülmüş, yargı kararı ile ücretsiz suyun herkesin hakkı olduğu onaylanmıştır. Kurak geçmesi beklenen dönem için MESKİ’nin de böyle bir tedbir almasını bekliyoruz” dedi.

Mersin Kent Dayanışması olarak herkesin parasız, sürekli ve sağlıklı suya erişim hakkını savunduklarını ifade eden Yıldız, “Bu isteğimizi kentimizdeki su hizmetlerini yürütmekte olan yerel yönetimlerin mevcut başkanlarının ve seçilecek olanların dikkatine sunuyoruz. Su ihtiyaç değil, yaşamın devamı için vazgeçilmez temel bir insan hakkıdır, metalaştırılamaz ve satılamaz. Su kamu malı olarak tanımlanmalı, toplumsal bir değer olarak kabul edilmelidir. Su kaynaklarının kullanımında öncelik tüm canlılara, ekolojinin korunmasına verilmelidir. Temel insan hakkı olan suya erişim hakkı yasalarla güvence altına alınmalı ve anayasa metinlerine girmelidir. Markalı değil, ücretsiz su istiyoruz” diye konuştu.