Sarıgül: İstanbul’a 2 baraj yapacağız

Sarigul Istanbula iki yeni barajKaynak: Yenimesaj, 21 Mart 2014
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, “Göreve geldiğimizde, İstanbul’un her iki yakasında, iki önemli barajı 2 yıllık bir sürede aceleyle hayata geçireceğiz. Deniz suyunu kullanan çok sayıda ülke var. Göreve geldiğimizde deniz suyunun arıtılması ve kullanılması için de gereken tedbirlerimizi alacağız” dedi. Sarıgül, İSKİ Yenikapı Atıksu Arıtma Tesisi önünde yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, atık sularının yüzde 97’sinin arıtılarak Marmara Denizi’ne verildiğini söylediğini aktararak, Topbaş’ın kamuoyuna doğru bilgi vermediğini savundu.  Her gün yaklaşık 3 milyon metreküp atık suyun denize verildiğini, bunun yüzde 72’sinin arıtılmadan Marmara Denizi ile buluştuğunu vurgulayan Sarıgül, “Sadece Yenikapı ve Kadıköy’den 1 milyon metreküp atık su arıtılmadan denize veriliyor. İSKİ raporları burada bizi doğruluyor. Bizim yaptığımız çalışmalar İSKİ raporlarında da aynen gözükmektedir. Sadece ve sadece 9 noktaya baktığımızda sadece ön arıtma yapılıyor. Ön arıtma sadece ve sadece bir süzgeçtir. Sadece kaba pislikleri tutuyor ama kirli su denizimizi adeta yok ediyor. 30 Mart akşamında önce Allah’ım lütfederse yurttaşlarım takdir ederse İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak yüzde 100 biyolojik arıtmaya geçmek durumundayız. Bu konuda son derece kararlıyız” diye konuştu.

Arıtma tesislerini  hayata geçireceğiz 

İstanbul Boğazı’nın havadan çekilmiş fotoğrafını gösteren Sarıgül, arıtma tesisi çevresinde görülen gölgeliklerin denizin kirli olduğunu gösterdiğini savundu.
Sarıgül, 20 yıldan beri İstanbul’u yöneten anlayışın neden tam biyolojik arıtmaya geçmediğinin nedenini sorarak, göreve gelmeleri durumunda İstanbulluların her noktadan denize girmelerini sağlayacak arıtma tesislerini hayata geçireceklerini söyledi. Tüm işlerin bilimin öncülüğünde yapılması gerektiğini vurgulayan Sarıgül, şöyle devam etti: “Biz göreve geldiğimizde, İstanbul’un her iki yakasında iki önemli barajı 2 yıllık bir sürede aceleyle hayata geçireceğiz. Yurttaşlarımızın su sıkıntısını aceleyle karşılayacağız. Ayrıca deniz suyunun kullanılması gerekiyor. Bununla ilgili çok önemli çalışmalarımız var. Deniz suyunu kullanan çok sayıda ülke var. Göreve geldiğimizde deniz suyunun arıtılması ve kullanılması için de gereken tedbirlerimizi alacağız.”