Sokak çeşmeleri geri gelsin

diha-dunyasugunu-2014İSTANBUL (DİHA) – ‘Kâr için değil, yaşam için su’ sloganıyla bir araya gelen Su Hakkı Kampanyası üyeleri, sosyal yaşamın birleştirici öğesi ve suya ücretsiz erişimin sembolü olan sokak çeşmelerinin tekrar hayata geçirilmesini istedi. 

Su Hakkı Kampanyası üyeleri, 22 Mart Dünya Su Günü nedeni ile Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. “Musluktaki temiz suyumu geri ver” pankartı açan üyeler, “Kar için değil, yaşam için su”, “TOMA suyu boşa harcama”, “Kuraklığın nedeni TOMA sistemi” dövizleri taşıdı. Yapılan basın açıklamasında, suyun kısıtlı hale gelmesiyle yoksullar ve gelecek nesiller aleyhinde ekolojik bir adaletsizliğin giderek büyüdüğünü ifade eden Nuran Yüce, “Su ticari bir ürün değildir. Su yaşayan ve yaşatan bir varlıktır. Su adaletsiz bir paylaşımın mirası olamaz hepimizin mirasıdır ve gelecek nesillere aktarılmalıdır” dedi. Türkiye’de yetkililerin daha fazla baraj yapmaktan daha fazla su taşıma hattı inşa etmekten başka çözüm üretmediğine işaret eden Yüce, “İklim değişikliğini hesaba katmadan kuraklıkla mücadele olmaz” diye konuştu. 

‘İhtiyaca kadar su ücretsiz verilmeli’

Belediyelerin hanedeki kişi sayısını hesaba katarak temel ihtiyaçlara yetecek miktar ve kalitede suyu ücretsiz vermesi gerektiğini söyleyen Yüce, “Bu miktar aşıldığında kullanılan suyun tamamı ücretlendirilmelidir. Bu yöntem hem suyun tasarruflu kullanılmasını hem de suya erişimdeki adaletsizliği ortadan kaldıracaktır” önerisinde bulundu. Ön ödemeli su sayaçlarının kaldırılması, ambalajlı suların kamu alanlarında satışının engellenmesi, gibi taleplerde bulunan Yüce, “Sosyal yaşamın birleştirici öğesi ve suya ücretsiz erişimin sembolü olan sokak çeşmelerinin tekrar hayata kazanmasını talep ediyoruz” dedi. Yüce, Dünya Su Günü’nün resim yarışması düzenlemekten ibaret olmadığını ifade ederek “Su hakkımızı elimizden alan su şirketlerinin ve devletin değil halkların Dünya Su Günü kutlu olsun” dedi. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

(se/öç/aö)

Kaynak: DİHA, 22 Mart 2014