Zonguldakta HES Protestosu

zonguldakta-hes-protestosuKaynak: sanliurfa.com, 27 Mart 2014
Zonguldak’ın Devrek İlçesi Çaydeğirmeni Beldesi’nde yapılması planlanan iki Hidro Elektrik Santralini (HES) köylüler yürüyüşle protesto etti.

Erenler Köyü’nde yaşayan köylüler, köy meydanında toplanarak, beldedeki Devrek Çayı üzerinde yapılması planlanan Çayaltı1 ve Çayaltı2 HES projesini protesto etti. Köylülere, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz ve üyeleri de destek verdi. 50 kadar köylü, “Su hayattır satılamaz”, “Toprak bizim”, “HES var sıkıntı var”, “HES yapma boşuna yıkacağız başına”, “Sular özgür aksın” yazılı döviz taşıdı.

HES’le ilgili köylülere bilgi veren dernek başkanı Meltem Gürbüz, “Burada HES’in yapılması doğayı yok eder. Burada üretilecek çok küçük bir elektrik için suyunuzdan olacaksınız, tarımınızdan olacaksınız, topraklarınız kuruyacak, değişik canlılar üreyecek. Suyun dünyada son derece önem kazandığı şu dönemlerde, olan suyumuzun da bu şekilde insanlarımızın hırslarına kurban edilmesine asla kabul edemeyiz” dedi.

Köylüler daha sonra köy merkezini takiben Çaydeğirmeni Köprüsü’ne yaklaşık 1 kilometre sloganlarla yürüdü. Kalabalık, burada bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

Durmuş Sevindik, DHA