Balıklar ölmeye başladı

baliklar oluyorKaynak: Kıbrıs Gazetesi, 5 Nisan

Kıbrıs’ta yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesi hızla azalan Çanakkale Göleti’ndeki balıkların sudaki yetersiz oksijen nedeniyle ölmeye başladığı ortaya çıktı.

Geçen yıla göre, suyun, yüzde 70 oranında azalma olduğu gölette ciddi sıkıntılar kapıya dayanırken, Gazimağusa Belediyesi tarafından üç yıl önce sinek larvalarını yemesi için gölede bırakılan balıklar, kuraklığın kurbanı oluyor.

Gölette bir yandan susuzluk nedeniyle yer yer bataklıklar oluştuğu görülürken, bir yandan da oksijen yetersizliği sonucu ölen yüzlerce Japon türü tatlı su balığının, gölet kenarına vurduğu dikkat çekiyor.

Önlem alınmasına çalışılıyor

Toplu balık ölümlerinin yaşandığı göletteki sorunu gidermek için, Gazimağusa Belediyesi’ne ait ekipler, yolun diğer tarafındaki göletten, Çanakkale Göleti’ne su aktarmak için kolları sıvadı.

Gazimağusa Belediyesi Sağlık Şube Amiri İlke Soyer, tahlil için, Devlet Kimya Laboratuarı’na ölen balık örnekleri gönderdiğini, sonucu da en kısa sürede alacaklarını belirterek, “Ölümler büyük olasılıkla oksijen yetersizliğindendir. Su oranı çok azaldı. Önlem almaya çalışıyoruz” dedi.

Göledin yağmur suyunun yanı sıra, arıtma suyuyla da beslendiğine vurgu yapan İlke Soyer, gölette atık su düşmediğini de sözlerine ekledi.